Wiet krijgt ook radiostoring “high”

Wiet krijgt ook radiostoring "high"Je hebt het als illegale wietkweker ook niet gemakkelijk. Ben je net van plan je hele zolder vol wiet te zetten. Met van die speciale groeilampen erboven voor nog meer oogst. Tipt iemand je dat er dan bij het eerste beetje winters weer geen sneeuw meer op jouw dak blijft liggen. Die gloeilampen produceren meer warmte dan licht. Nou, dan weet de hele buurt gelijk wat jouw “hobby” is. En ruim voor jouw eerste cannabis-oogst staat de politie al op je stoep.

Echter, net als je denkt dat jouw plan in wietrook opgaat, hoor je over groene innovaties. Er zijn nu ook LED-uitvoeringen van die groeilampen in de handel. Die produceren veel minder warmte. Je groene vingers beginnen al te jeuken. Probleem opgelost. Tijd voor een pretsigaret. Of toch niet…???

Spoiler alert

Wiet krijgt ook radiostoring "high"

LED groeilampen met digitale aansturing

Als radioamateur kun je nu wel raden wie hier de sigaar is. Die LED-groeilampen blijken vaak flink hoge storing te veroorzaken. Net als veel andere LED-verlichting. Zelfs die met de juiste CE-markeringen. Er zijn dan ook al gevallen bekend van marihuana-kwekers die door radioamateurs uitgepeild zijn omdat ze de radiohobby onmogelijk maakten.

Een goed voorbeeld hiervan is te vinden in de Lansing State Journal. Daar valt te lezen dat het probleem zelfs al optreedt bij zeer kleine wietkwekers. Immers, zo hier en daar op deze aardbol mag je legaal een paar wietplantjes kweken voor eigen en/of medicinaal gebruik. Dan hangt er misschien maar één zo’n LED-groeilamp boven. Of hooguit slechts enkele. Maar ook dat blijkt al flink wat storing (of is het hinder?) te veroorzaken.

Maskeren van de storing?

Wellicht denk je nu (onder invloed van THC?) dat je die storing van je LED-groeilampen op zolder wel kunt maskeren door je dak vol te leggen met eveneens flink storende zonnepanelen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je een ruime keuze aan storende panelen hebt. Maar helaas (voor jou), dat snode plan gaat gelukkig (voor radioamateurs) niet slagen.

Het combineren van twee geestverruimende middelen zoals wiet en pillen is al geen goed idee. Evenzo is het combineren van twee verschillende RF-storingsbronnen ook geen goed idee. In beide gevallen ontstaat er een onvoorspelbare interactie tussen de twee. Interferentie en intermodulatie in radiotermen. Daarbij is 1+1 allesbehalve 2. Daarnaast heeft iedere storingsbron een geheel eigen duidelijk herkenbare “signatuur“. Dus je maskeert niets, je valt juist nog meer op. Immers, je maakt de EMC-ellende alleen maar groter. Voor jezelf en de gehele omgeving. Inclusief hulpdiensten en luchtvaart.

Geen wiet op zolder, maar wat dan wel?

Eigenlijk hebben we maar één tip voor de wiet kwekende aspirant-bajesklant met LED-groeilampen. Gebruik die zolder waar hij voor bedoeld is. Richt er een HAM-shack in.

Ruil de wietdampen om voor soldeerdampen. Haal in plaats van vloeipapiertjes je registratiepapieren als radioamateur. Verruim je geest door zelfontplooiing in plaats van met chemicaliën.

Je zult merken dat er een geheel nieuwe wereld voor je open gaat…