CE-markering, wat houdt dat nu eigenlijk in?

CE-markering, wat houdt dat nu eigenlijk in?De CE-markering, in de volksmond ook wel “CE-keurmerk” genoemd. Wat houdt zo’n markering nu in, waar staat het op en welke garanties geeft het? De website Rijksoverheid.nl zegt er het volgende over:

Ondernemer verantwoordelijk voor aanbrengen CE-markering

Fabrikanten moeten vaststellen of een product aan de eisen voldoet. En of het product een CE-markering moet hebben. Ook moet de fabrikant CE-markeringen aanbrengen. Is het product buiten de Europese Economische Ruimte (EER) gemaakt? Dan moet de importeur van het product controleren of het product voldoet aan de eisen. En dus ook of het product CE-markeringen draagt.

Brengt de importeur de producten onder zijn eigen naam op de markt? Dan neemt hij daarmee de verantwoordelijkheden van de fabrikant over. In dat geval moet hij zelf de CE-markering aanbrengen.

Ondernemers kunnen bij bepaalde productgroepen de onderzoeken voor CE-markering zelf uitvoeren. En voor andere productgroepen moeten zij een instelling betrekken die de overheid heeft goedgekeurd. Dit is een bij de Europese Commissie aangemelde instantie. Op de website van de Europese Commissie staat een lijst per land van aangemelde instanties.

CE-markering verplicht voor meer dan 20 productgroepen

De CE-markering geldt voor meer dan 20 productgroepen. Denk aan bouwproducten, gastoestellen, speelgoed, meetinstrumenten, mobiele telefoons en liften. Op de site van de Europese Commissie staat een overzicht van soorten producten waarvoor CE-markeringen verplicht zijn.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft een overzicht van Richtlijnen die CE-markering verplicht stellen.

Een ondernemer mag geen CE-markeringen aanbrengen op een product waarvoor dat niet verplicht is. Doet hij dit toch, dan maakt hij zich schuldig aan misleiding.

CE-markering op bouwproducten

De CE-markering is verplicht voor veel bouwproducten. Daarnaast is voor veel bouwproducten ook een prestatieverklaring nodig. Hierin staan de product- en adresgegevens. Producenten, importeurs van bouwproducten en distributeurs moeten de prestatieverklaring bij hun bouwproduct leveren.

Het Contactpunt bouwproducten geeft technische informatie over de CE-markering op bouwproducten.

Producten met CE-markering vrij te verkrijgen

Ondernemers mogen alle producten met een CE-markering vrij verhandelen binnen de EER. Nationale overheden mogen geen aanvullende eisen stellen.

Controle op CE-markering

In Nederland controleren verschillende instanties producten waarvoor een CE-markering verplicht is. Zo controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onder andere of gastoestellen voldoen aan de wettelijke eisen. En de Inspectie SZW kijkt bijvoorbeeld naar apparatuur in een explosieve omgeving. RVO.nl geeft per productgroep een overzicht van de controlerende instanties.

Producten die niet voldoen aan eisen CE-markering

Een product dat niet aan de wettelijke eisen voldoet, krijgt geen CE-markering. Dit geldt alleen als CE-markeringen binnen die productgroep verplicht zijn. Het mag dan ook niet op de markt verschijnen.

Treft een controlerende instantie een product aan dat ten onrechte CE-markeringen draagt? Dan zijn verschillende maatregelen mogelijk. De instantie kan bijvoorbeeld eisen dat de fabrikant het product aanpast of het product van de markt haalt. Ernstige situaties kunnen zelfs leiden tot strafvervolging.

Misleidend logo

Dan is er nog het misleidend CE logo, “China Export”. Onder radioamateurs is de term China Export natuurlijk bekend, maar voor het herkennen van de echte CE-markeringen hebben we hier een goede weergave gevonden:

CE markering

EMC-EMF commissie

Wil je meer weten over CE en stralingsnorm op elektrische apparaten. Stel dan gerust een vraag aan onze EMC-EMF Commissie.