LED-lampen voldoen niet aan de Europese richtlijnen

Het Agentschap Telecom (AT) heeft met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 35 LED lampen met E27 fitting voor huishoudelijk gebruik onderzocht of zij voldoen aan de bestaande Europese normen.

Slechts 1 product voldeed aan alle wettelijke administratieve eisen.

LED-lampen voldoen niet aan de Europese richtlijnenUit het onderzoek bleek dat van de 35 onderzochte LED-lampen voor huishoudelijk gebruik geen enkel product geheel aan alle wettelijke eisen voldeed. Bij 20 producten is de elektronische veiligheid onvoldoende. Omdat onder andere de verbinding van fase- en nulgeleiders niet aan de normen voldoet. Verder is bij 6 van de 35 lampen een overschrijding aangetroffen van de limiet voor zware metalen. Op de verpakking ontbrak bij 7 producten de CE-markering en de merk- en typeaanduiding. Slechts 1 product voldeed aan alle wettelijke administratieve eisen. Bovendien bleken 7 LED lampen niet aan de EMC eisen voor radiostoring te voldoen! Voor een totaal overzicht zie de: Factsheet LED-Lampen voor huishoudelijk gebruik.

Alleen LED-lampen die niet voldeden aan de hoogspanningsproef teruggehaald!

“Vijf soorten lampen die via internet zijn verkocht en die niet aan de hoogspanningsproef voldeden, zijn inmiddels teruggehaald bij de kopers. Dat de overige onderzochte lampen niet aan alle Europese eisen voldoen, betekent niet dat consumenten deze lampen moeten weggooien of terugbrengen naar de winkel. Ze kunnen deze LED-lampen blijven gebruiken.”

“Alle bedrijven waar tekortkomingen zijn geconstateerd moeten de gebreken herstellen. Ook moeten de normen op het gebied van elektronische veiligheid strikter worden toegepast. In de loop van 2015 zullen inspecties uitwijzen of de fabrikanten gehoor hebben gegeven aan de aanwijzingen. En of alle LED-lampen aan de richtlijnen voldoen. Wanneer dat niet het geval is, zullen maatregelen worden genomen tegen de bedrijven die in overtreding zijn.”

Waarom worden de lampen die niet aan de EMC eisen voor storing voldoen ook niet teruggehaald?

Het is ons duidelijk dat lampen die direct gevaar kunnen opleveren voor de gebruiker worden teruggehaald. Maar waarom ook niet de lampen die niet aan de EMC eisen voldoen? Het gaat hier niet om administratieve tekortkomingen. Maar om lampen die storing veroorzaken waar we als radioamateur last van ondervinden.

Bron: Agentschap Telecom

VERON EMC-EMF Commissie.