Terugblik 43-ste Landelijke Radiovlooienmarkt 2018

logo radiovlooienmarkt 2018Op zaterdag 17 maart 2018 vond in het Autotron te Rosmalen (‘s-Hertogenbosch) de 43e landelijke Radiovlooienmarkt plaats. In die afgelopen jaren is deze markt uitgegroeid tot een van de grootste Radioamateurevenementen van ons land.  Ook in Europa behoort deze tot de grotere markten.

Iets minder bezoekersIn de rij om naar binnen te mogen

Het was niet alleen erg koud, maar in de ochtend lag er sneeuw. Toen wij bij de opening van de kassa’s de mensen zagen binnendruppelen, toen sloeg de schrik ons wel om het hart: als dat met de bezoekersaantallen maar goed gaat. Alhoewel het veel later op gang kwam dan we gewend waren, liep het in de loop van de morgen toch goed vol. Dat het weer zijn invloed heeft gehad is wel zeker. Het aantal bezoekers was dit jaar was dan ook ongeveer 9% minder dan vorig jaar. En achteraf moet ik toegeven dat het allemaal nog best mee viel. Het aantal mensen in de zaal (met de standhouders), zit dan nog altijd boven de 4000 man. Dat betekent gezellig druk en goed bezet.

Standhouders boeken te laat

Er stonden 317 stands. Wat opviel is dat het dit jaar relatief lang heeft geduurd tot alle stands bezet waren. Kennelijk wacht men relatief lang met het besluit tot deelname. Voor ons als organisatie is dat met het oog op de indeling natuurlijk erg lastig. De laatste weken voor de markt loopt de hoeveelheid werk voor ons wel heel erg hoog op. Bovendien loopt u dan het risico dat er geen plaats meer is. Uiteindelijk hebben we toch weer mensen moeten teleurstellen: vol is vol. Voor hen geldt dat ze zich eerder en op tijd moeten aanmelden. Bovendien betekent al het geschuif op het laatste moment dat we niet iedereen de plaats kunnen bieden die men graag wil hebben. Aanmelden kan al vanaf midden november, meer info kunt u vinden op onze website.

“Ik kom alleen maar kijken”

Deze markt heeft een sterk internationaal karakter. Dat is goed te zien aan de standhouders, deze kwamen uit acht verschillende landen. Als je rondliep, hoorde je naast Nederlands vele vreemde talen, waarvan Duits, Engels en Frans overheersten. Het aanbod was divers zoals we dat gewend zijn van deze markt. Alle zaken aan elektronica die je verwacht: naast radioapparatuur waren ook meetapparatuur, gereedschappen, antennes, onderdelen, HF t/m SHF, computeronderdelen, etc. aanwezig. Het prijsniveau is in de loop van de jaren wel wat veranderd, maar als je goed keek waren er best nog wel koopjes te halen. De standhouders die we spraken waren tevreden met hun omzet. Wat ook opviel was het publiek dat altijd weer enthousiast is. Ondanks dat je van veel bezoekers hoort: “we komen alleen kijken, ik ben eigenlijk niet van plan wat te kopen”, zie je toch bijna iedereen met de handen vol het pand weer verlaten! Als dit betekent dat al deze mensen ook gaan knutselen en experimenteren, dan hebben we bereikt wat we wilden.

OntmoetingsplaatsVeron-stand

Daarnaast blijkt ook voor velen deze markt weer een ontmoetingsplaats te zijn. Er zijn dan ook verschillende afspraken gemaakt in de aanwezige horecagelegenheden. Op een dergelijke markt gebeurt ook van alles. De EHBO had dit jaar niet veel te doen gelukkig. En ja, dit jaar het vermoeden van een geval van zakkenrollerij, maar dat kan ook eigen slordigheid geweest zijn. We hebben dan ook regelmatig waarschuwingen laten horen. En helaas wordt er ook nog wel eens wat van een stand meegenomen wat niet zijn of haar eigendom is. Gelukkig bleef dit beperkt.

Nawoord

Het was al met al weer een prachtige markt, waarbij de hobbyisten een schitterende dag hadden, en zeer velen hebben hier weer buitengewoon veel plezier aan beleefd.

Ik wil met dit verslag alle medewerkers danken voor hun assistentie. Alleen met hun hulp is het mogelijk een dergelijk evenement te organiseren. Ook de organisatie trok daarom die avond weer moe maar voldaan huiswaarts. De 44e Radiovlooienmarkt zal plaatsvinden op zaterdag 16 maart 2019 (hopelijk met wat beter weer), en weer in het Autotron te Rosmalen.
Tot het volgende jaar!

Paul, PA0STE, voorz. Stichting BRAC: http://radiovlooienmarkt.nl