Verslag Leeuwarden culturele hoofdstad 2018

Hallo belangstellenden in onze Elfstedenmarathon in Leeuwarden/Fryslân in het kader van de culturele hoofdstad 2018.

Inmiddels is ons radioproject “De Elfstedenmarathon” al weer drie maanden bezig. Er worden veel verbindingen gemaakt met de special call PF2018LWD.

De calls

In januari hebben we de start gemaakt met speciale roepletters PF2018LWD.  Onze provinciale hoofdstad is op de kaart gezet. De belangstelling was groot en vele verbindingen volgden. Februari was het de beurt aan de stad Sneek met de call PF2018SNK. Daarna volgde de stad IJlst met de special call PF2018YLS. Inmiddels is het April en staat de stad Sloten in de belangstelling met de call PF2018SLO.

Wat is het toch fijn dat onze voorbereidingen goed zijn geweest en dat er wereldwijd grote belangstelling is voor ons radioproject.

Alle 11 steden

Het gehele jaar door gaan we alle 11 steden activeren met een special call. In december willen we alle steden activeren om iedereen nog een kans te gevent. Soms zijn de condities niet echt goed,  soms belabberd. De kleine doch actieve groep operators gaan gewoon door met verbindingen maken en dat is erg fijn. We hebben als organisatie genoten van de enorme drive die de kleine maar actieve groep bezit om hier een groots feest van te maken. Regelmatig publiceren we ook een kleine nieuwsbrief voor de operators om ze scherp en actief te houden.

Condities werken niet mee

Op de HF-banden was de deelname aan een aantal contesten succesvol. Vooral een RTTY- en digital contest leent zich hier prima voor (ivm de lange call). Ook de WPX contest SSB zat te smachten op een PF2018 prefix.
Er wordt gewerkt op 20, 30, 40 en 80 meter. De hogere banden doen jammer genoeg nauwelijks mee (condx) en 160 meter blijft sterk achter. Op de UHF-banden wordt eveneens regelmatig en succesvol gewerkt. De tijdige bekendmaking van vaste momenten en deelname aan contesten helpt goed. Maar ook daar werken de condities niet altijd mee.

Misschien een leuk weetje: van alle verbindingen is 60% met CW gemaakt, 25%  met phone en 15% digitaal.

Ondanks alles kunnen we nog steeds wel enkele operators gebruiken die zich in willen zetten om van dit project een nog groter evenement te maken dan dat het nu al is. We hebben een prachtig online agendasysteem waar je als operator je eigen activiteit kunt plannen. Dus als je nog niet mee doet: het kan nog steeds.

Onze promotiestand

Wat valt er te zeggen over de PI4ECC-situatie? De oplevering verloopt trager dan verwacht, maar er zijn goede contacten op het hoogste niveau. we hebben er vertrouwen in binnenkort los te kunnen, we kunnen beschikken over een mooi gedeelte in de ruimte waar de ECC-organisatie ook hun promotie doet. Dat geeft een mooi vooruitzicht.  Dat is ook nodig in relatie tot de 11-steden marathon, aangezien PI4ECC als Joker-station (= vervangende stad) zou opereren. Dus voor nu opnieuw een oproep om ook vanuit thuis PI4ECC te reserveren en in de lucht te brengen.

We wensen jullie weer een hele leuke periode toe. De condities kunnen we niet maken, plezier wel….!!!

Namens de werkgroep.
73’s de Martin/PA0MBD

Meer informatie:

Meer weten over ons project:  hamecc2018.eu
Alles over het culturele hoofdstadprogramma:  www.2018.nl