Apple komt met een oplossing voor het stralingsprobleem van de iPhone 12

iPhone 12 stralingsprobleemAnderhalve week geleden geraakte bekend dat de iPhone 12 een stralingsprobleem zou hebben. Apple komt nu reeds met een update die alle problemen oplost.
Apple bracht onlangs officieel de iPhone 15 uit. Toch was het niet deze nieuwste Apple-smartphone die in Frankrijk met alle aandacht ging lopen. Deze aandacht was immers weggelegd voor de iPhone 12. Een toestel uit 2020. Het toestel mag namelijk voorlopig niet meer verkocht worden omdat het de elektromagnetische stralingsnormen overschrijdt.

ANSES

Eerder ontdekte het Frans Agentschap voor Voedsel, Milieu, Gezondheid en Veiligheid op het Werk (ANSES) dat de iPhone 12 teveel elektromagnetische straling afgeeft. Daarvoor wordt een drempelwaarde gehanteerd, de Specific Absorption Rate (SAR), die op 2 Watt per kilogram lichaamsgewicht is vastgelegd. Van een gsm-toestel dat je in je hand hebt, mag je maximaal 4 Watt per kilogram lichaamsgewicht straling binnenkrijgen.

Eerst en vooral zouden toestellen die de SAR-waarden overschrijden, slecht zijn voor de gezondheid. Een teveel aan elektromagnetische straling zou namelijk gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Het is daarom dat de Europese Unie in drempelwaarden voorziet, ter aanbeveling van de lidstaten. Vanuit Frankrijk werden de andere lidstaten onlangs op de hoogte gebracht van het stralingsprobleem van de iPhone 12.

Vorige week wist Apple tweemaal het wereldnieuws te halen. Een eerste keer omdat Apple de nieuwe iPhone 15-reeks uitbracht, maar ook omdat de iPhone 12 de geldende Europese stralingsnormen overschrijdt. De Franse toezichthouder ontdekte namelijk dat de iPhone 12-modellen te veel elektromagnetische straling uitstoten. Daarom stopte Frankrijk met de verkoop van deze telefoon.

ANFR

iPhone 12 stralingsprobleemDe bal kwam aan het rollen toen de Franse waakhond ANFR zijn metingen van de stralingswaarden op de iPhone 12 bekendmaakte. In de hele Europese Unie mogen toestellen, wanneer je ze in je hand hebt, maximaal 4 Watt straling per kilogram lichaamsgewicht in je lichaam afzetten. Voor toestellen in je broekzak ligt de norm nog lager. Namelijk op 2 Watt per kilogram lichaamsgewicht. De gemeten waarde voor de iPhone 12 was echter 5,54 Watt straling per kilogram lichaamsgewicht. Te veel dus.

Aldus mocht het toestel met onmiddellijke ingang niet meer verkocht worden. Apple kreeg twee weken de tijd om het stralingsprobleem op te lossen, anders zou het bedrijf ook de reeds verkochte iPhone 12-modellen moeten terugroepen. Dat zag de iPhone-fabrikant, die aanvankelijk het probleem betwistte maar inmiddels wel op zoek ging naar een oplossing, natuurlijk niet zitten. Daarom wordt er een software-update verstuurd die de stralingswaarden van de iPhone 12 naar beneden moet halen.

De iPhone 12 wordt niet meer door Apple zelf verkocht – de oudste iPhones die je nu nog bij het merk kan krijgen zijn de iPhone 13 en de iPhone SE. Heel wat verkopers in Europa hebben echter wel nog een voorraad iPhone 12-telefoons liggen.

Deze software-update is momenteel wel alleen voor Frankrijk. Andere Europese landen hebben intussen eveneens een onderzoek ingesteld naar deze smartphone uit 2020.
Een verbod of terugtrekking van het toestel is in een aantal Europese landen momenteel niet van toepassing.

BIPT

De eerste meetresultaten zijn geruststellend,” zei de Belgisch staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel daarover onlangs.
Ook in België wordt een onderzoek gevoerd naar de stralingswaarden van de iPhone 12. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door het BIPT, de Belgische telecomwaakhond, op vraag van de staatssecretaris voor Digitalisering. Ook de andere telefoons van Apple zullen onderzocht worden.

Met dank aan Ronny ON6CQ