XX9D Macao en dan denken dat wij een EMC probleem hebben

XX9D Macao hotelDe grootste uitdaging van de XX9D DXpeditie naar Macao is niet het werken van stations in de pile-ups, maar is het enorm hoge storingsniveau. Ondanks dit hoge storingsniveau staan er op 18 februari 18.000 QSO’s in het log.

De QSO’s zijn gemaakt op 160 tot 6 meter en ook de mode FT8 heeft veel verbindingen mogelijk gemaakt. De teamleden zijn teleurgesteld over het hoge storingsniveau in Macao op alle banden. Het storingsniveau ligt tussen S7 en S9. Ook lijkt het erop dat deze man-made noise tussen 17.00 en 07.00 uur ongeveer 10 dB sterker is dan overdag. De verlichtingsinstallatie van het hotel of van de nabij gelegen golfbaan zou dit kunnen veroorzaken.

Het team heeft hierdoor de grootste moeite met het nemen van callsigns. Voor DX-jagers wordt het werken van Macao, 93ste op de lijst van meest gezochte DXCC entiteiten er niet makkelijker op.

Slechte condities

Het team heeft ook geen geluk met de condities, nu op het dieptepunt van de zonnevlekken cyclus. De antennes functioneren naar behoren, echter het opstellen van de antennes op het hotel is zeer beperkt.

Vanuit de gehele wereld ontvangt het team redelijke ontvangst rapporten, echter het aanroepen van XX9D en boven het storingsniveau uitkomen is het probleem. Zeker wanneer vele stations (90%) precies 1 kHz up roepen in CW.

Antennes

XX9D MacaoDe limited-space antennes staan opgesteld op het dak (achtste verdieping) van het hotel. Een hoog storingsniveau was te verwachten, echter de niveaus zijn veel hoger dan tijdens 2014 XX9D expeditie. Op 160, 80 en 40 meter gebruikt het team verticals met geëleveerde radialen. Op 30 meter wordt een delta loop antenne gebruikt. En voor 20 t/m 10 meter een draad beam.

FT8 F/H probleem

Vanwege de slechte condities wordt er meer in de mode FT8 gewerkt. Er is een probleem met het RR73 bevestigen in de Fox/Hound modus van FT8 met meer dan één station in hetzelfde tijdslot. Een aantal correcte QSO’s ontbreken nog en kunnen niet worden geïmporteerd in het DXP-logboek. Het logboek wordt gecorrigeerd bij terugkomst in Duitsland.

Het XX9D-team denkt dat het activeren van Macau op de lage banden in de toekomst een nog grotere uitdaging zal zijn.

Op 160 meter mogen de operators alleen van 1.800 tot 1.825 kHz zenden, dus probeerden ze FT8 op 1.815 kHz met stations die gevraagd werden om hoger in de band te zenden 1.840 tot 1.908 kHz.

6 meter baken

Van tijd tot tijd staat er een CQ-baken op 50.105 kHz in CW aan. En ook op 50.313 kHz met FT8. Ontvangst rapporten kunnen worden gestuurd naar XX9D (dit emailadres is niet voor logboek correcties).

Het team is nog actief vanuit Macao tot 26 februari.