PA6RYS aanstaand weekend vanaf Korenmolen de Kersenboom in Rijsoord

PA6RYS aanstaand weekend vanaf Korenmolen de Kersenboom in Rijsoord

Een overzicht van het PA6RYS ‘strijdtoneel’ vorig jaar

Op zaterdag 11 mei 2024, dus aanstaand weekend, zijn de Nationale en Internationale Molendagen. Op deze dag zijn meer dan 600 wind- en watermolens en gemalen geopend voor het publiek. En PA6RYS is dan voor de derde keer te gast bij/op Korenmolen de Kersenboom in Rijsoord.

Deze korenmolen wordt in de volksmond De Rezoordse Molen genoemd. Het is een zogenoemde grondzeiler en Rijksmonument, gebouwd in het jaar 1822. Bij voldoende wind is de molen nog regelmatig in gebruik om verschillende soorten meel te malen.

Het begon met PA22MILL

In 2022 was de eerste keer dat we deze molen op de kaart hebben gezet met de speciale call PA22MILL. In dat jaar was het makkelijk om draadantennes op te hangen aan de wieken. De molen stond op punt van vernieuwen van de wieken en roeden. Daarom mocht deze op dat moment niet meer draaien. Dat was voor ons erg handig. We zaten toen met de shack buiten onder een partytent, gelukkig met goed weer.

PA6RYS aanstaand weekend vanaf Korenmolen de Kersenboom in Rijsoord

Party tent tijdens PA22MILL in 2022

In 2023 is de molen geactiveerd met de call PA6RYS. Dit viel samen met de viering van het 200 jarig bestaan van de molen. En ook met de feestelijke heropening van de molen met nieuwe wieken en roeden. Vanwege alle festiviteiten bij de molen was het niet mogelijk om direct langs de molen weer de shack op te bouwen.

Op het terrein naast de molen is het bezoekerscentrum “de IJsvogel” gevestigd. Dit is een initiatief van de molen, de stichting natuurbeheer Waalbos en de IJsclub Rijsoord & Omstreken. Van de ijsclub kregen we hun ‘kantoor’ voor aan de ijsbaan ter beschikking, die op het terrein van de IJsvogel opgesteld mocht worden.

Geen draadantennes meer aan de wieken

Het was niet mogelijk om de draadantennes weer aan de wieken te hangen. Dus gekeken naar een goed alternatief die daar goed zou passen. De keuze was snel gemaakt om gebruik te maken van de zogenaamde DX-Commander, een vertical voor 6 banden. Eén DX-Commander was al gemaakt en uitvoerig getest bij de club PI4CC. En de mallen en maten waren bekend. Dus op de clubavonden zijn er nog 4 DX-Commanders gebouwd.

Het opbouwen van de antennes kon in het weiland achter de molen. Dat weiland mochten we van Pieter Brand Hoefsmederij gebruiken. Na het installeren van de apparatuur in de keet ging het los met verbindingen maken. De gebruikte transceivers waren IC-7300, FT-991a en FT-891. De onderlinge storingen zijn voorkomen door bandpasfilters.

Door naar 11 mei aanstaande

PA6RYS aanstaand weekend vanaf Korenmolen de Kersenboom in Rijsoord

“koffie met” bij de IJsvogel na het opzetten van het antenne veldje.

Dit jaar zijn we 11 mei weer QRV met de call PA6RYS. De ijsclub heeft toegezegd dat we hun accomodatie weer mogen gebruiken. De antennes worden weer de DX-Commanders. En wellicht nog wat random langdraad en een endfed. We zullen actief zijn op alle HF-banden behalve 160 meter in de modes FT-8, FT-4, CW en SSB. Waarschijnlijk zijn we het meest actief in CW en FT-8. Maar als de tijd het toelaat zal ook PSK en RTTY gebruikt worden.

De crew bestaat dit jaar uit Aad PH3A, Ton PE1LZZ, Bas PA5BS en Wim PA2AM. Nadere informatie via de QRZ pagina van PA6RYS en de Denby Dale Radio Society.

We hopen vele stations in het log te krijgen en kijken uit naar veel bezoekers. Uiteraard is de molen is die dag te bezoeken en serveert de IJsvogel hun fameuze appeltaart bij de thee of koffie.

Wim PA2AM