FT4-oefencontesten op 9 en 14 mei

FT4-oefencontesten

Op 9 mei om 00:00 UTC en op 14 mei, eveneens om 00:00 UTC, zijn er FT4-oefencontesten van elk één uur. Het ontwikkelteam van het programma WSJT-X wil deze gelegenheid gebruiken als ultieme test voor de nieuwe digitale mode FT4.

Reglement FT4-oefencontesten

Iedereen mag met iedereen werken in deze contesten. De maximaal toegestane hoeveelheid vermogen bedraagt 100 Watt. De informatie die in een verbinding uitgewisseld moet worden is hetzelfde als in de ARRL RTTY Roundup. Dat wil zeggen dat stations uit de VS of Canada hun staat of provincie doorgeven en stations uit andere landen een serienummer. De voorkeursfrequentie is 7,090 MHz (en in stappen van 2 kHz hoger bij eventuele QRM).

Deelnemers dienen versie 2.1.0-rc5 van WSJT-X te gebruiken. Dit is een bètaversie (release candidate) van de software die de FT4-mode bevat. Installatiepakketten voor Windows en Linux staan ​​op de WSJT-X-webpagina. De officiële vrijgave van WSJT-X versie 2.1 wordt overigens pas in juli 2019 verwacht.

Ultieme test tijdens FT4-oefencontesten

“De geplande contesten zijn bedoeld als extra test van de FT4-mode, de gebruikersinterface van de software, en meer. De wedstrijdomstandigheden vormen een soort ultieme stresstest om de laatste fouten uit het programma te persen”, aldus Joe Taylor (K1JT), projectleider van het ontwikkelteam. “We zijn op zoek naar terugkoppeling over wat goed werkt, wat niet goed werkt, en hoe een FT4-contest eruit zou kunnen zien.”

Zendamateurs die willen deelnemen wordt geadviseerd om vooraf het FT4 Protocol for Digital Contesting te lezen.

Meer informatie

Meer informatie is ook beschikbaar op de website van de ARRL. Hier kun je onder andere nalezen (Engels) hoe je WSJT-X dient te configureren voor gebruik tijdens de contesten. De site van de Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt dit bericht ook. De noodzakelijke instellingen vind je daar ook in het Nederlands.

 

Bron: ARRL