FT4-oefencontest van 14 mei geannuleerd

FT4-oefencontesten

Eerder brachten wij het bericht dat er op 9 mei en op 14 mei FT4-oefencontesten zouden zijn. De tweede FT4-oefencontest, op 14 mei, is echter geannuleerd. Dat meldt Joe Taylor (K1JT), projectleider van het ontwikkelteam van WSJT-X. WSJT-X is het programma waarmee FT4-verbindingen kunnen worden gemaakt.

Eerste FT4-oefencontest nuttig

De eerste oefencontest op 9 mei was zeer nuttig. Joe Taylor (K1JT) deed zelf ook mee en heeft enkele voorlopige conclusies getrokken over het gebruik van FT4 in een contest.

“FT4 werkt goed, maar – zoals geïmplementeerd in versie 2.1.0-rc5 van WSJT-X  – heeft het wat ruwe plekken en prestatieproblemen”, zei Taylor in een bericht in de Yahoo WSJT Group. “Veel van deze zaken zijn al opgelost, maar er moeten nog meer verbeteringen worden doorgevoerd.”

Taylor zei verder dat een tweede oefencontest met de huidige versie niet nuttig zou zijn. “In plaats daarvan proberen we nu ongeveer 2 weken later versie 2.1.0-rc6 uit te brengen, waarschijnlijk in de laatste week van mei of de eerste week van juni”, zei Taylor. “Kort na die release staat dan weer een oefencontest gepland.” De huidige bètaversie van WSJT-X vervalt automatisch op 7 juni.

Ervaringen tijdens eerste FT4-oefencontest

Taylor bericht ook over zijn eigen ervaringen tijdens de eerste oefencontest. Hij schrijft onder andere: “Over het algemeen vond ik dat WSJT-X goed werkte in de FT4-mode, maar ik merkte verschillende gedragseigenschappen op die nog steeds aandacht vereisen”. Hij zei bijvoorbeeld dat het bericht “TU” (Thank you) slechts één keer hoeft te worden verzonden en dat als het station opnieuw moet worden opgeroepen, de voorafgaande “TU” moet worden verwijderd. Hij merkte ook op dat het selectievakje “Call first” in bepaalde omstandigheden niet aangevinkt blijft.

In een bericht aan de Yahoo WSJT Group beschreef Rich Ferch (VE3KI) de eerste oefencontest in één woord: “chaotisch.” Hij vroeg om het verwijderen van de “functie” uit het programma om CQ te blijven roepen, zelfs wanneer de CQ-oproep al beantwoord is door een tegenstation. “Wacht op zijn minst totdat het QSO voorbij is alvorens opnieuw CQ te roepen”, aldus Rich Ferch.

Het ontwikkelteam meldt dat het zich bewust is van verschillende andere problemen. Zo komen bijvoorbeeld af en toe onverwachte programma-crashes voor. Ook stelt het programma zichzelf soms opnieuw in op het FT8-mode, nadat de operator het scherm Settings heeft geopend. Daarnaast blijkt de huidige bètaversie niet goed te werken onder macOS.

Kort en goed: nog voldoende uitdagingen.

Terugkoppeling over jouw ervaringen

Het ontwikkelteam is op zoek naar meer ervaringen van deelnemers aan de eerste FT4-oefencontest. Als je hebt deelgenomen, geef dan je observaties en opmerkingen door op één van de volgende plaatsen:

 

Bron: ARRL