Nieuwe, contestvriendelijke digitale mode: FT4

FT4 screenshotEen nieuwe, snellere, meer contestvriendelijke digitale mode gaat binnenkort verschijnen. De bètaversie komt binnen enkele dagen beschikbaar.

Kort na de laatste FT8 Roundup zijn de ontwikkelaars van het programma https://wsjt.sourceforge.io/index.html aan de slag gegaan met de ontwikkeling van FT4. Het doel was om te komen tot een digitale mode die kan wedijveren met RTTY wat betreft het aantal te realiseren verbindingen binnen een bepaalde tijd, maar die daarnaast toch de voordelen van FT8 behoudt.

De eerste tests

“De afgelopen maand testte een kleine groep vrijwilligers FT4 in de praktijk”, zo meldt het WSJT-X-ontwikkelteam. Het team bestaat uit de volgende leden:  Joe Taylor (K1JT), Steve Franke (K9AN) en Bill Somerville (G4WJ). “De eerste tests waren zeer succesvol en hebben ons geholpen een aantal belangrijke ontwerpbeslissingen te nemen. Wij zijn van mening dat FT4 veelbelovend is voor het beoogde doel.”

Volgens de ontwikkelaars kan binnenkort een grotere groep FT4 gaan testen. Het ontwikkelteam is op zoek naar geïnteresseerde deelnemers die serieuze feedback kunnen geven.

Eigenschappen van FT4

Het ontwikkelteam adviseert geïnteresseerden om eerst het document The FT4 Protocol for Digital Contesting te lezen. Volgens dat document is FT4 een digitale mode die speciaal is ontworpen voor gebruik tijdens contesten. Daarbij gebruikt FT4, net zoals FT8,  transmissies met een vaste tijdsduur, gestructureerde berichten en sterke foutcorrectie.

Zend- en ontvangst-transmissies duren slechts zes seconden. Daarmee is FT4 tweeënhalf maal sneller dan FT8 en ongeveer even snel als RTTY tijdens contesten. FT4 heeft echter belangrijke voordelen ten opzichte van RTTY. Zo kan FT4 gedecodeerd worden bij een signaalsterkte die tot 10dB minder is dan voor RTTY nodig zou zijn.  Bovendien is de benodigde bandbreedte veel kleiner.

FT4-modulatie maakt gebruik van viertonige FSK met een snelheid van ongeveer 23,4 baud. Daarnaast is de vereiste bandbreedte 90 Hz.

Het ontwikkelteam is van plan om op maandag 29 april versie 2.1.0-rc5 van het programma WSJT-X beschikbaar te maken. Hiermee kunnen geïnteresseerden de nieuwe FT4-mode uitproberen.

Meer informatie

Het PDF-document met details over FT4 kan nu al gedownload worden. Hierin vind je de volgende informatie:

  • Instructies voor het installeren van WSJT-X 2.1.0-rc5 en het configureren van FT4.
  • De FT4-gebruiksaanwijzing.
  • Een basisbeschrijving van het FT4-protocol, de modulatie en de golfvorm.
  • Gedetailleerde gevoeligheidsmetingen van FT4 voor een groot aantal gesimuleerde propagatie-omstandigheden.
  • Een schema van geplande testsessies.

Naar verwachting kan vanaf 29 april de WSJT-X-versie met FT4-ondersteuning gedownload worden vanaf https://wsjt.sourceforge.io/index.html.

 

Bron: ARRL
Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ