wsjt-x van Joe Taylor

Techniek daar is Jean-Paul gek op, maar waarom?

Daarom ben ik gek op techniek

Als radiozendamateur kun je aardig mee voorop lopen in de ontwikkelingen op het gebied van draadloze communicatie. Waar men 25 jaar geleden met vaak een microfoon en een seinsleutel radioverbindingen maakte, gaat het nu echt een stuk anders. De techniek anno 2019 maakt het mogelijk dat ik met mijn HP laptop op schoot, een zender thuis op zolder en ontvanger een stuk verderop bedien, en zo radioverbindingen over de hele wereld leg. Met naast me een schaaltje borrelnoten en een glas fris, zonder één woord te hoeven praten. Waarom? Omdat het kan met techniek!

Afgedankte 10″ Netbook en een Raspberry Pi

Op een afgedankte 10” Asus Netbook op zolder, verbonden aan het internet, draait een speciaal stukje software genaamd WSJT-X. Die bedient via de USB-poort een professionele zender en ontvanger op zolder. Nu heb ik overdag vaak flink storing van een zonnepaneelinstallatie. Dan luister ik via internet naar een speciale webontvanger op de Universiteit Twente. Dat doet een Raspberry Pi minicomputer met een eenvoudige webbrowser. De Raspberry Pi staat op zolder, hangt ook aan internet en voert via de audio uitgang het ontvangen radiosignaal uit Twente aan, op de audio ingang van de Netbook.

WSJT-X software decodeert digitale oproepen

De WSJT-X software decodeert vervolgens de digitale radiosignalen die door andere radiozendamateurs met dezelfde software elders op de wereld worden uitgezonden. Met een druk op de knop laat ik de software de ontvangen oproepen digitaal beantwoorden, met een melding van de roepletters van mijn radiostation PA9X, mijn locatie JO21 en een rapport van zijn signaalsterkte.

Techniek die Jean-Paul gebruikt voor zijn remote stationMet de laptop op schoot bedien ik de zender en ontvangers

Die druk op de knop is natuurlijk niet op de touchpad van de Netbook op zolder, dat is teveel trappen lopen en niet echt 2019. Op die Netbook draait namelijk het programma TeamViewer. Met mijn HP laptop op schoot, waar eveneens TeamViewer op draait, neem ik via wifi of 4G de desktop van de Netbook over en bedien ik vervolgens met de WSJT-X software de zender en ontvanger.

Van Brazilië tot Canada en van Japan tot Australië

Zo leg ik rechtstreeks contact met andere radiozendamateurs. Van Brazilië tot Canada en van Japan tot Australië. Gewoon op de bank terwijl de familie naar “Heel Holland Bakt” kijkt, of vanuit een luie stoel in de tuin, de schuur of het toilet. Als er maar wifi of 4G is zodat ik verbinding kan leggen met de Netbook.

Druk zelf maar op de knoppen, je kan niks kapot maken

Ook eens luisteren naar radiosignalen van over de hele wereld met de webontvanger van de Universiteit Twente? Ga naar http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/. Druk daar zelf maar op de knoppen, je kan niks kapot maken 🙂

Wil je zelf zenden? Kijk dan eens op https://www.veron.nl.

Jean-Paul Suijs, PA9X