Elektronica voldoet vaak niet aan Europese voorwaarden

Elektronica voldoet vaak niet aan Europese voorwaardenOnline aankopen van consumentenelektronica voldoen vaak niet aan de gestelde Europese wetgeving. In een workshop, georganiseerd door Eurolight, spaken meer dan 100 experts in Brussel over dit probleem. Consumenten hebben via het internet toegang tot webwinkels die overal vandaan leveren. De consument is daarbij op zoek naar een aantrekkelijk aanbod. Zij hebben geen idee dat zij zo elektronica aanschaffen welke niet aan de Europese wetgeving voldoet.

Elektronica voldoet niet, veiligheid in het geding

Mystery-shoppers hebben producten aangeschaft via verschillende online platformen. Uit dit onderzoek bleek dat er met diverse producten ernstige problemen zijn als het om de veiligheid gaat. Overheden moeten via Europese wetgeving krachtige maatregelen nemen. Om zo elektronica welke niet aan de CE normen voldoet te weren.

China leeft op gespannen voet met Google, maar het bedrijfsleven niet

Iemand die even via een zoekmachine zoekt komt veelal Chinese aanbieders tegen. Waar de Chinese overheid een gespannen relatie heeft met de zoekmachine, heeft het bedrijfsleven daar geen enkel probleem mee. Naast het niet voldoen aan de CE normering wordt ook geen verwijderingsbijdrage (WEEE-richtlijn) voor de producten afgedragen. Op deze manier zijn de producten uit China nog goedkoper. En zo ontstaat er ook oneerlijke concurrentie. Met als gevolg nog meer non-conforme producten op de markt.

Radiocommunicatie verstoord

De EMC commissies hebben niet in de gaten gehad dat de radiocommunicatie zo snel zouden worden verstoord als nu het geval is. Het is eigenlijk heel geleidelijk gebeurt. Voornamelijk radiozendamateurs waren de eerste en in het begin ook de enige die dit hebben opgemerkt. En ze hebben direct aan de bel getrokken. Radioamateurs opereren namelijk vaak in of vlak boven het ruisniveau. Zo merken ze als eersten dat er iets gaande is in het frequentiespectrum.

Men gaat er in de EMC regelgeving van uit dat ieder afzonderlijk  product moet voldoen aan de limiet. Maar ook een heel plafond dat volgehangen met vele van die producten moet natuurlijk binnen die norm blijven.

Misschien wordt het nu tijd dat men gaat kijken naar wat de gebruikte dichtheid is per vierkante meter. En dat men dan de productlimieten met een aantal dB moet verlagen voor één enkel product.

Handhaving noodzakelijk

Beleidsmakers moeten in actie komen tegen online platforms die non-conforme apparatuur in de EU verkopen. Hiervoor is een sterke samenwerking in Europa nodig.

Het volledige artikel is te lezen op www.lightrec.nl