FT8 roundup, de eerste serieuze contest met FT8 rc5

FT8 roundup komt eraan en wordt gehouden op 1 en 2 december 2018Een vijfde “candidate release” (of ook nog genoemd bèta-versie) van WSJT-X 2.0 is nu beschikbaar. Bètatesters kunnen de rc5 intussen downloaden en uitproberen. Deze nieuwe versie is noodzakelijk om op 1 en 2 december mee te kunnen doen aan de FT8 roundup. Volgens WSJT-X mede-ontwikkelaar Joe Taylor K1JT is WSJT-X 2.0-rc5 zeer stabiel en functioneert goed. Zo zijn de bekende problemen met eerdere versie rc4 oplost. Versie rc4 was de meest recente bètaversie die halverwege november werd uitgebracht.

Het is waarschijnlijk dat de General Availability-versie van WSJT-X 2.0, die voorzien is voor 10 december, bijna identiek zal zijn aan de versie -rc5. Vertelde mede-ontwikkelaar Joe Taylor onlangs op 26 november. Ook de handleiding is voor WSJT-X 2.0 is opnieuw bijgewerkt.

Versie RC5 niet meer compatible met versie 1.9.1

De ontwikkelingsgroep beveelt aan om de versie rc5 te gebruiken. Maar let op want de nieuwste bètaversie is niet achterwaarts compatibel. Met als gevolg dat de gebruikers van versie 1.9.1 of eerder geen signalen van WSJT-X 2.0 rc5 kunnen decoderen en omgekeerd.

Na 10 december 2018 snel upgraden naar WSJT-X 2.0

Joe Taylor drong er op aan om te vermelden dat upgraden naar versie 2.0 na 10 december erg belangrijk is. Downloadlinks voor -rc5 op Windows, Linux en mac-OS zijn te vinden op de WSJT-X-webpagina. Gebruikers die onverwacht gedrag bij WSJT-X 2.0-rc5 vaststellen worden gevraagd om een gedetailleerd rapport naar de WSJT-Development-reflector te sturen. Zie https://wsjt.sourceforge.io/index.html.

De eerste FT8-wedstrijd

De FT8 Roundup is gepland voor het weekend van 1 en 2 december. Zie https://www.rttycontesting.com/ft8-roundup/. Door middel van het gloednieuwe -rc5 besturingssysteem kunnen radioamateurs wereldwijd verbindingen maken en informatie uitwisselen met andere radioamateurs in de mode FT8 op 80, 40, 20, 15 en 10 meter.

FT8 roundup

Deelnemers moeten WSJT-X versie 2.0 -rc5 gebruiken om ervoor te zorgen dat ze het signaalrapport en het volgnummer die in de FT8 Roundup nodig is kunnen verzenden en ook ontvangen. Er wordt natuurlijk ten zeerste aangeraden de WSJT-X 2.0-handleiding grondig te lezen voordat de FT8 Roundup start.

Iedereen werkt iedereen

Elk station kan elk ander station werken. De uitwisseling bestaat uit het signaalrapport en de staat/provincie voor Amerikaanse en Canadese deelnemers. Niet Amerikaanse en Canadese deelnemers zenden het signaalrapport en een volgnummer beginnend met 001.

De voorgestelde frequenties zijn:

  • 3.590  – 3.600 kHz,
  • 7.080  – 7.100 kHz,
  • 14.130 – 14.150 kHz,
  • 21.130 – 21.150 kHz,
  • 28.160 – 28.200 kHz.

Stel de WSJT-X frequentie in op een veelvoud van 2 kHz. Bijvoorbeeld 7.082 MHz.
Er zijn wel enkele voorbereidingen met het WSJT-X programma nodig. Deze voorbereidingen moeten voorafgaand aan de wedstrijd worden gemaakt. U moet eerst de wedstrijdmodus instellen, de frequenties installeren, het Cabrillo-logboek opnieuw instellen, een kopie van uw bestaande bestand wsjtx_log.adi (indien gewenst) maken en uw bestand wsjt_log.adi wissen. Na de wedstrijd moet u de Cabrillo-log voorbereiden.

Gebruik deze procedure om de werkfrequenties in WSJT-X te installeren: https://www.rttycontesting.com/ft8-roundup/preparation/frequencies/.

Voordat de FT8 Roundup begint reset u het Cabrillo-bestand. Dit is misschien niet echt nodig, maar als u heeft deelgenomen aan een van de eerdere WSJT-X RTTY Roundup-tests of aan een van de eerdere FT Roundup-oefensessies, moet u het Cabrillo-bestand opnieuw instellen om een ​​clean bestand te hebben voor de wedstrijd.

Om het Cabrillo-bestand opnieuw in te stellen, gaat u naar het menu Bestand en selecteert u “Cabrillo-log opnieuw instellen”.

Na de wedstrijd exporteert u het Cabrillo-bestand. Zie https://www.rttycontesting.com/ft8-roundup/preparation/before-the-contest-starts/ hiervoor.

Wanneer de wedstrijd voorbij is kan u het Cabrillo-logboek gereedmaken. Om het Cabrillo-logboek op te maken selecteert u “Export Cabrillo Log …” uit het WSJT-X-bestand.

Lees: https://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/Quick_Start_WSJT-X_2.0.pdf

Bron: http://www.arrl.org/news/new-wsjt-x-2-0-rc5-beta-version-now-available-first-serious-ft8-contest-this-weekend

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ