China dreigt spectrum van zendamateurs af te nemen

China dreigt spectrum van zendamateurs af te nemenDe toezichthouder telecommunicatie in China heeft voorgesteld om de Measures for the Administration of Amateur Radio Stations te amenderen. Daarbij dreigt er spectrum van zendamateurs in China afgenomen te worden. In het bijzonder betreft dit de 135.7-137.7 kHz en 146-148 MHZ. Maar ook 1240-1300 MHz, 3400-3500 MHz en 5650-5725 MHZ. Daarnaast boven 10 GHz 10-10.4 GHz, 79-81 GHz, 122.5-123 GHz, 136-141 GHz en 241-248 GHz. Hier zou dan een verbod op alle amateuruitzendingen gaan gelden. Dit meldt Lide Zhang, BI8CKU aan de ARRL.

Spectrum van amateurs nu op agenda toezichthouder

Alan Kung, BA1DU is de CEO van de Chinese Amateur Satelliet Groep (CAMSAT). Hij stelt dat pogingen van de Chinese overheid om sommige amateurbanden te elimineren niets nieuws is. Bovendien circuleren voorstellen hieromtrent al enige tijd. Echter, ze staan nu ook op de agenda van de van de toezichthoudende instantie. Kung denkt dat niet alle voorgestelde banden verdwijnen. Maar hij geeft toe, dat het klimaat voor de Chinese gemeenschap van zendamateurs ongetwijfeld gevaarlijker wordt.

Niets nieuws onder de zon

“Pogingen om de amateurs uit hun banden te verdringen heeft een lange historie in de hele wereld,” zo zegt hij, “maar het was nooit zo urgent voor zendamateurs als heden ten dage. We begrijpen allemaal dat radiospectrum een bottleneck is voor toekomstige ontwikkelingen.” Volgens hem werkt de industrie hard aan het delen van spectrum. Kung karakteriseert spectrum als “de vruchtbare grond waar amateur radio van afhankelijk is.”

Niet alleen China

China is niet het enige land, dat knabbelt aan het spectrum van zendamateurs. Op de recente WRC 2019 is een poging gedaan door Frankrijk om een onderzoek te starten naar de 2 m-band. Dit betrof medegebruik voor niet-veiligheidsgerelateerde luchtmobiele toepassingen. Gelukkig is dat voorstel in de voorbereidingsfase gestrand. Behalve het Franse voorstel was er ook een voorstel van de CEPT gesteund door de Europese Commissie. Dat betrof een onderzoek naar interferentie van zendamateurs in de 23 cm-band. Daardoor zouden we daar ook uitgeknikkerd kunnen worden. Gelukkig staat nu in het voorstel uitdrukkelijk, dat in eventuele oplossingen de secundaire status van de zendamaurs niet in het geding mag zijn.

Het beste wat wij zendamateurs kunnen doen is veelvuldig en zorgvuldig gebruik van onze banden maken!