IARU-nieuws oktober 2019

IARU bereidt zich voor op WRC-19 De International Amateur Radio Union (IARU) meldt dat op 28 oktober de World Radiocommunication Conference 2019 in Sharm el-Sheikh (Egypte) van start is gegaan. Zij is daar met een team aanwezig om de belangen van de radioamateurs te behartigen. Ook maakt de IARU bekend dat zowel Saoedi-Arabië als de Seychellen zich bij haar hebben aangesloten.

WRC-2019 in Sharm El-Sheikh (Egypte)

De IARU en haar aangesloten verenigingen zijn op de WRC-2019 aanwezig om de belangen van radioamateurs te behartigen. In totaal bestaat het IARU-team uit 14 deelnemers uit tien verschillende landen.

Van bijzonder belang voor de IARU zijn de standpunten van de conferentiedeelnemers over:

  1. de toewijzing van de 50-54 MHz-band aan de radioamateurdienst in IARU Regio 1 (agendapunt 1.1).
  2. de  overweging om ​​nieuw frequentiespectrum toe te wijzen voor internationale, mobiele  telecommunicatie met mogelijke consequenties op het amateurspectrum rond 47 GHz (agendapunt 1.13)
  3.  eventuele nieuwe frequentietoewijzingen of regelgeving m.b.t. draadloze toegangssystemen die van invloed kunnen zijn op de 5 GHz-amateurband (agendapunt 1.16)
  4. draadloze oplaadsystemen (WPT) die harmonischen kunnen veroorzaken die het MF/HF-radiospectrum kunnen vervuilen (agendapunt 9.1.6).
  5. mogelijke  toekomstige agendapunten op de WRC-2023 die van invloed kunnen zijn op de amateurdienst, inclusief de 1240-1300 MHz-band (agendapunt 10).

In deze bijeenkomst komt voor de IARU het werk van vier jaar samen dat zij verrichtte in werkgroepen van de ITU en regionale telecomautoriteiten (zoals de CEPT). Steeds was het doel om de bestaande frequentietoewijzingen voor radioamateurs te beschermen en nieuwe te verwerven.

Gedurende de conferentie zal het IARU-team over de voortgang rapporteren.

IARU breidt uit met Saoedi-Arabië en Seychellen

SARS

De bij de IARU aangesloten verenigingen hebben ingestemd met het IARU-lidmaatschap van de Saudi Amateur Radio Society (SARS) en de Seychelles Amateur Radio Association (SARA).

SARS werd opgericht op 25 juni 2018 en is wettelijk geregistreerd en erkend om de radioamateurs uit Saoedi-Arabië te vertegenwoordigen. Vanaf januari 2019 had de vereniging 66 leden op een totaal van 479 gelicentieerde radioamateurs in het land.

SARA is opgericht in december 2018 en op 31 december geregistreerd bij de autoriteiten van de Seychellen. SARA heeft zes leden, van wie er twee een licentie hebben. Waarschijnlijk zijn er in totaal vier gelicentieerde amateurs op de Seychellen, een aantal dat SARA hoopt te verhogen.

Zowel Saoedi-Arabië als de Seychellen bevinden zich in ITU-regio 1, wat ook overeenkomt met IARU-regio 1 (Europa, Afrika en het Midden-Oosten). Hun IARU-lidmaatschap werd van kracht op 9 oktober 2019, na de stemming van de IARU-verenigingen volgens de IARU-reglementen.

 

Bron: IARU