JOTA-JOTI 2019, begin op tijd met de voorbereiding

JOTA-JOTI 2019, begin op tijd met de voorbereiding

De JOTA-JOTI is het grootste jaarlijks terugkerende landelijke leden activiteit van Scouting Nederland. Hier doen meer dan 18.000 scouts aan mee.  Met meer dan 200 deelnemende groepen waarvoor 700+ vrijwilligers helpen in de organisatie op landelijk en regionaal niveau. Niet alleen landelijk een enorme organisatie, maar ook regionaal kent dit evenement haar uitdagingen. Niet iedere scouting groep die wil deelnemen aan de JOTA-JOTI 2019 heeft ook de beschikking over de hulp van radiozendamateurs. Begin daarom op tijd met organiseren.

JOTA-JOTI 2019, begin op tijd met de voorbereidingMaak op tijd contact met een lokale afdeling

Ook afgelopen jaar waren scouting groepen nog enkele dagen voor de JOTA-JOTI opzoek naar zendamateurs die wilde helpen bij de JOTA-JOTI 2019. Neem vooral als scoutinggroep vroegtijdig contact op met een afdeling of zendamateur bij u in de buurt. Op de website staat een lijst met VERON afdelingen en de contactpersonen. Kijk op het afdelingen overzicht voor een VERON afdeling bij u in de buurt. Heb je meer vragen neem dan contact op met de RJJA (Rayon JOTA-JOTI Adviseur) van de landelijke JOTA-JOTI organisatie.

Communicatie staat centraal

Het maakt eigenlijk niet uit hoe, maar communicatie staat centraal bij dit grootschalige wereldwijde evenement. Of je nu twee blikjes gebruikt met een touwtje ertussen of de modernste apparatuur met zenders, ontvangers en grote antennes. Het gaat juist om het contact maken met andere nationale en/of internationale groepen.

Elk jaar een ander thema

JOTA-JOTI 2019, begin op tijd met de voorbereidingDe JOTA-JOTI organisatie bedenkt elk jaar een nieuw thema met leuke activiteiten. Dit gaat van vossenjagen, het solderen van een elektronica project of bouwen van een eenvoudige radio-ontvanger. Kortom zo komt de jeugd in contact met de techniek. Zo is het niet alleen leuk maar ook leerzaam.

VERON bezoekt deelnemende JOTA-JOTI groepen

In 2018 zijn Berend Kuiper, PD1BK van de jeugd en jongeren commissie en Johan Jongbloed, PA3JEM  van de PR commissie op bezoek geweest bij een aantal deelnemende groepen. Ook dit jaar zal de VERON weer op pad gaan om een aantal deelnemende groepen te bezoeken. De definitieve keuze is nog niet gemaakt, maar Zeeland en Limburg staan voor dit jaar op het wensenlijstje.

Worked All Germany contest en JOTA-JOTI 2019

JOTA-JOTI 2019, begin op tijd met de voorbereidingTraditioneel organiseert de DARC in hetzelfde weekend als de JOTA-JOTI haar jaarlijkse WAG (worked All Germany contest). Om alles in goed banen te leiden zijn er in het verleden met de IARU en de DARC goede afspraken gemaakt. Zo zijn er contestvrij zones afgesproken die de contesters vrij houden. Dit geldt natuurlijk ook andersom en het is niet de bedoeling dat JOTA-JOTI stations binnen de afgesproken contestfrequenties verbindingen maken.

De frequentie die de JOTA-JOTI stations op de HF banden kunnen gebruiken zijn:

  • 80m: CW – 3560 – 3800 kHz, SSB – 3650 – 3700 kHz
  • 40m: CW – 7040 – 7200 kHz, SSB – 7080 – 7140 kHz
  • 20m: CW – 14060 – 14350 kHz, SSB – 14100 – 14125 kHz and 14280 – 14350 kHz
  • 15m: SSB – 21350 – 21450 kHz
  • 10m: SSB – 28225 – 28400 kHz

Denk erom dat ook uw zijband een onderdeel van het uitgezonden signaal is. Als iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt hebben zowel de JOTA-JOTI groepen als de contesters een leuk weekend.

word lid van de VERONVoor elkaar maar vooral met elkaar

Elk jaar besteden veel leden van de VERON veel vrije tijd in de organisatie en hulp bij de JOTA-JOTI.  Sluit je bij hen aan en word lid.