Speciale roepnamen ter gelegenheid van Eurovisiesongfestival

Eurovisie Songfestival 2019

De Israel Amateur Radio Club (IARC) en het Israëlische Ministerie van Communicatie kondigen een speciale activiteit voor radioamateurs aan ter gelegenheid van het 64e Eurovisiesongfestival in Tel Aviv.

Speciale roepnamen

Tijdens het evenement zullen vijf speciale Israëlische amateurstations actief zijn. Zij gebruiken dan de volgende speciale roepnamen: 4Z64EURO, 4X64S, 4X64O, 4X64N, 4X64G. De suffixen van deze roepnamen vormen tezamen het woord EuroSONG. Alle stations zullen actief zijn in SSB, CW, FT8 en PSK, op alle amateurbanden. De activiteit startte al op 18 april om 21:00 UTC en duurt tot op 18 mei, eveneens om 21:00 UTC.

Certificaat

Een EuroSONGcertificaat wordt toegekend aan elke radioamateur of SWL die op zijn minst tien contacten met Israëlische stations maakt of hoort. Daarbij moeten minstens vier van de vijf speciale stations zijn. De overige zes mogen reguliere Israëlische amateurradiostations zijn.

QSO’s met Israëlische stations gemaakt tijdens de Holyland contest op 19 en 20 april tellen ook mee voor het EuroSONG-certificaat. Verbindingen met hetzelfde station tellen slechts één keer mee per band en in dezelfde mode.

Certificaten komen uitsluitend digitaal beschikbaar, zonder unieke nummering, maar wel met een aanduiding van de mode (mix, ssb, cw, digital). Om de eigen verbindingen te controleren of om een certificaat te genereren, is er een speciale webpagina: https://www.iarc.org/livelog/.

Het songfestival in Tel Aviv

Omdat Israël in 2018 in Lissabon het songfestival won, mag Israël dit jaar het evenement zelf organiseren, en wel in het Convention Center in Tel Aviv. Israël is voor de derde keer het gastland. Eerder was dat al in 1979 en ook in 1999, wat exact twintig en veertig jaar geleden is.

Op 7 november werd bekend dat er 41 landen zullen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2019. De halve finales zijn op dinsdag 14 mei en donderdag 16 mei. De grote finale volgt daarna op 18 mei 2019. Alle landen die in 2018 meededen doen dit ook weer mee, behalve Bulgarije en Oekraïne.

Eerder werd de slogan reeds vrijgegeven: Dare to dream (‘Durf te dromen’).

Nederland doet mee in de tweede halve finale en komt als zestiende op.

 

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ