Hans Remeeus PA0Q Amateur v/h Jaar op laatste jaarlijkse Dag v/d RadioAmateur

Hans Remeeus PA0Q Amateur van het Jaar 2023

Laatste jaarlijkse grote Dag voor de Radioamateur

Hans Remeeus PA0Q Amateur van het Jaar op laatste jaarlijkse Dag voor de RadioAmateur

PA0Q ontvangt de wisselbeker van Francoise.

Tijdens de Dag voor de RadioAmateur (28 oktober 2023) sloegen twee dingen in als een bom: de Dag voor de RadioAmateur 2023 was de laatste in de IJsselhallen in Zwolle, maar ook de laatste jaarlijkse dag in deze vorm. Een leuker nieuwtje was de benoeming van Hans Remeeus PA0Q, redacteur van de HF-rubriek in Electron, als Amateur van het Jaar 2023.

“Dit had ik nooit verwacht!” riep de naar Oostenrijk geëmigreerde Nederlander emotioneel vanaf het podium bij het in ontvangst nemen van de prijs.

De Amateur van het Jaar krijgt een wisselbeker, een oorkonde en een geldbedrag. Sinds 1963 gaat de prijs naar een radioamateur, die naar de mening van het Vederfonds in het afgelopen jaar een vooraanstaande rol had in de ontwikkeling van de radiotechniek of het zendamateurisme. Naast alle andere illustere radioamateurs valt nu dus Hans de eer te beurt.

DvdRa 2024 en 2025

Remy Denker PA0AGF meldde in zijn openingstoespraak van de dag dat de Dag van de RadioAmateur in deze vorm volgend jaar niet terugkeert. De IJsselhallen in Zwolle worden binnenkort gesloopt om plaats te maken voor een woonwijk. Andere locaties zijn momenteel voor de VERON onbetaalbaar.

Hoe de dag in de volgende jaren vorm gaat krijgen is nog niet helemaal duidelijk. Het idee van het hoofdbestuur is komend jaar een kleiner evenement te houden, en het jaar daarop weer een groot evenement elders in het land. “We weten nog niet precies hoe dat vorm moet krijgen,” zegt Remy later. “Maar wel dat we samen met de evenementencommissie ons uiterste best doen om volgend jaar ook iets moois van de grond te krijgen. Verder zijn we al op zoek naar een locatie voor 2025, maar gezien de torenhoge prijzen is dat niet makkelijk. Zeker is dat we een vorm van de Dag voor de RadioAmateur laten voortbestaan.”

Vol programma

Een van de jongste deelnemers aan de DvdRa 2023.

Deze laatste DvdRA in de IJsselhallen verliep verder zoals de andere dagen: een vol programma met interessante lezingen, een fijne workshop, de goedbezochte Morse Challenge en de markten waar veel radioamateurs ook tijd namen om gezellig bij te praten.

Tevreden zijn zeker de organisatoren van het Jeugdplein. Er waren weer volop soldeerpakketjes waar kinderen en ouders de hele dag druk mee bezig waren. Dick Fijlstra PA0DFN werd er blij van. “Ik hoop dat we zo een heleboel kinderen en jongeren enthousiast maken om er verder mee te gaan. Aan de scoutinggroepen die hier ook zijn ligt het in elk geval niet.”

Er is nog veel meer te melden over de Dag voor de RadioAmateur. Lees het hele artikel in de komende Electron van december.

 

Met dank aan Bastiaan Mooijman PA3BAS voor dit verslag.