Radioamateurs reageren op overstromingen in West-Europa

overstromingen logoTijdens de heftige overstromingen in Duitsland, België en Nederland stonden noodcommunicatiegroepen van de landen paraat en hielpen daar waar nodig. Greg Mossop (G0DUB), coördinator noodcommunicatie van IARU Regio 1, bericht daarover op de IARU-R1-website.

In Nederland verzorgt DARES de noodcommunicatie. DARES bestaat uit een groep deelnemers (meestal zendamateurs) die inzetbaar is als er problemen zijn met de reguliere communicatievoorzieningen van de hulpdiensten voor openbare orde en veiligheid.

 

Overstromingen

Ongekende zware regenval veroorzaakte wijdverbreide overstromingen in Duitsland, België en Nederland met meer dan 120 doden en honderden vermisten. De regen die vorige week woensdag begon, zorgde ervoor dat rivieren buiten hun oevers traden. Het water stroomde samen in grote rivieren zoals de Maas, de Moezel en de Rijn. Er ontstond veel schade aan bruggen en andere infrastructuur zoals stroom- en telecommunicatienetwerken tot gevolg.

DARES en BEARS

DARESDe Dutch Amateur Radio Emergency Service (DARES) stond vanaf woensdagavond stand-by toen de eerste meldingen van overstromingen binnenkwamen. Zij testten toen een ​​directe verbinding tussen de provinciehoofdstad Maastricht en het noorden van de provincie Limburg. De DARES-leden stonden in contact met leden van de Belgian Emergency Amateur Radio Service (BEARS) om samen te werken en hun inspanningen te coördineren.

De overheid activeerde het Europese mechanisme voor civiele bescherming. Reddingsteams in de hele regio meldden dat hun regeringen extra hulp en voorraden stuurden naar de gebieden waar de schade het grootst was. De vloedgolf van water zette zijn weg naar het noorden voort. Dat leidde tot verdere evacuaties en de noodcommunicatiegroepen kregen toen meer gerichte verzoeken. Zo werd BEARS gevraagd om een ​​backup-VHF-verbinding te leveren tussen de alarmcentrale in Brussel en de provincie Henegouwen. Dit terwijl DARES vier stations in de regio Limburg had klaarstaan ​​om te reageren als er zich een probleem voordeed.

Duitsland

Duitsland kreeg het meeste verlies aan mensenlevens en schade te verduren: meer dan 1000 mensen worden vermist. De schade aan de mobiele netwerken vertraagde de inspanningen om mensen te lokaliseren, terwijl vele anderen geen stroom hadden.

De noodcommunicatie-eenheid van de DARC behandelde verzoeken voor steun van radioamateurs in de zwaarst getroffen gebieden. Dit was echter niet altijd eenvoudig omdat DARC-leden in het gebied soms zelf rechtstreeks getroffen waren door verlies van apparatuur of zelfs hun huis.

Het DARC-bestuur meldt op haar website dat zij getroffen plaatselijke DARC-afdelingen hulp zal bieden, vooral in geval van schade aan clubstations.

Samenwerking

Noodcommunicatiegroepen in de getroffen en omliggende landen staan ​​klaar om op hulpverzoeken te reageren. Zij werken samen en coördineren hun actie indien nodig. Deze noodsituatie zal nog enige tijd aanhouden, totdat voldoende infrastructuur is hersteld en het gevaar voor damdoorbraken is geweken.

Bron: IARU Regio 1, Amateur Radio responds to flooding in Western Europe

 

_________

Met dank aan Ronny Plovie (ON6CQ)