Amateurradio redt een gezin in nood

gezin in nood

Caleb Gustwiller KD8TGB

Death Valley National Park ligt in een afgelegen woestijn in Zuid-Californië, zonder mobiele telefoonnetwerken. Op zaterdag 6 april 2024 was Moritz Wacker KO6DZX en zijn gezin aan het genieten in het park toen hun voertuig vast kwam te zitten in een gevaarlijk en onherbergzaam gebied. En dit zonder toegang tot een mobiel telefoonnetwerk.
Death Valley is de heetste, de droogste en laagste plek van heel Noord-Amerika. Ondanks dit afschrikwekkende imago, is dit natuurgebied erg populair bij natuurliefhebbers.

De vallei bevindt zich voor een belangrijk deel beneden het zeeniveau en is omringd door hoge bergtoppen die meestal met sneeuw zijn bedekt. Het woestijnlandschap dat vandaag de dag in Death Valley Nationale Park de boventoon voert is ontstaan uit opgedroogde meren. Hierdoor concentreerden zout en mineralen zich en werd Death Valley de droge en hete plek die het nu is.

28 MHz

Omdat hij geen mobiel bereik had, riep Moritz Wacker KO6DZX om hulp in de 10 meter-band. Volgens een persbericht van de Black Swamp Amateur Radio Club werd deze oproep om hulp ontvangen door Caleb Gustwiller KD8TGB in de staat Ohio. Caleb kon de roepnaam horen alsook de locatie van de radioamateur in nood. Maar het signaal ging verloren in de ruis.

Caleb probeerde om contact te maken met een ander amateurstation op de frequentie 28.430 MHz in de 10 meter-band, maar dit mislukte. Hij schreef daarom in de Facebookgroep Parks on the Air een bericht waarin hij vroeg aan andere radioamateurs om aandacht te besteden aan deze hulpoproep. Hij stuurde eveneens een bericht naar Craig Rower KE8QJV, de president van de Black Swamp Amateur Radio Club, om te weten of ook hij de radioamateur in nood kon horen.

Terwijl Craig de ongelukkige probeerde te bereiken, zocht Caleb de roepnaam op in een nationale database en ontdekte dat deze gekoppeld was aan een radioamateur uit San Diego.

Black Swamp Amateur Radio Club

De Black Swamp Amateur Radio Club verklaarde achteraf in een Facebook-post: “Als Caleb deze noodoproep niet had gehoord, had de situatie snel fataal kunnen aflopen voor deze radioamateur en zijn gezin.”
Death Valley heeft niet alleen een gevaarlijk klinkende naam, maar kan ook een dodelijke valstrik worden, vooral bij extreme hitte. Volgens een persbericht van de Black Swamp Amateur Radio Club hoorde Caleb Gustwiller KD8TGB de noodoproep en kwam hij meteen in actie. Verschillende radioamateurs namen contact op met hulpdiensten in Zuid-Californië, wat ertoe leidde dat de radioamateur en zijn gezin binnen een paar uur werden gered. Caleb Gustwiller en ook nog enkele anderen belden de politie van San Diego met de vraag om te controleren of Moritz Wacker KO6DZX thuis was. Dit was niet het geval, maar een buurman vertelde de politie dat het gezin vaak gaat kamperen.

bron: https://www.blackswampradio.org/club-news

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ