Oefening noodcommunicatie in Oostenrijk

Op 3 oktober 2020 is in Oostenrijk de jaarlijkse oefening van de burgerbescherming met onder andere een test van het luchtalarm. Daarnaast zal die dag ook de noodcommunicatie, die na zo’n alarm plaatsvindt, worden geoefend. Lees in dit artikel hoe de Oostenrijkse radioamateurvereniging ÖVSV dat aanpakt.

Voorschriften noodcommunicatie

Radioamateurs in Oostenrijk krijgen het verzoek om, als er geen specifiekere informatie komt, te werk te gaan volgens de noodcommunicatie-voorschriften. Deze luiden als volgt:

  • Luister uit op lokale repeaters, simplex-frequenties en HF-frequenties
  • Rapporteer wanneer je QRV bent en zend alleen indien nodig (radiodiscipline)
  • Houd radiostilte totdat je wordt aangesproken
  • Volg de instructies van het radiocontrolestation
  • Documenteer de opgenomen en verzonden radioberichten en hun inhoud op een begrijpelijke manier
  • Zend kort, bondig en betekenisvol uit. Spreek duidelijk
  • Gebruik het internationale spellingalfabet zonder uitdrukkingen die specifiek zijn voor amateurradio
  • Probeer emoties te beheersen

Waakzaamheid op veel verschillende banden

Tijdens een noodcommunicatieoefening dienen radioamateurs in Oostenrijk de meest gunstige frequenties voor het tijdstip van de dag te gebruiken. Mogelijk zullen die dag ook andere radiostations, bijvoorbeeld van het leger, de nationale radio- en televisieomroep of zelfs van energieleveranciers QRV zijn op de amateurbanden.

De ÖVSV vraagt radioamateurs die actief kunnen zijn via QO-100 om ook de communicatie op deze geostationaire satelliet goed in de gaten te houden. Ook HAMNET zal tijdens de training worden ingezet.

Radioamateurs kunnen ook een rol spelen als schakel tussen verschillende radiosystemen. Daarom vraagt Herbert Koblmiller (OE3KJN) namens de ÖVSV radioamateurs om ook QRV te zijn op de CB-kanalen 9 en 3 en op PMR-kanaal 3. Het is zeer waarschijnlijk dat op 3 oktober een deel van de communicatie via deze kanalen zal plaatsvinden.

Actuele informatie over welke activiteiten plaatsvinden, zijn op 3 oktober vanaf het begin van de oefening terug te vinden op de website van de ÖVSV.

Bron: ÖVSV – Österreichischer Versuchssenderverband

 

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ