WWV-jubileum WWV 100+1 van 30-9 tot 4-10

WWV-jubileum WWV 100+1 De WWV ARC organisatiecommissie viert het WWV-jubileum nogmaals. Namelijk met WWV 100+1. Om 100 jaar publieke uitzendingen te vieren activeerde WWV in 2019 de speciale roepnaam WW0WWV. Want precies een eeuw daarvoor, op 1 oktober 1919, kreeg het National Bureau of Standards in de Verenigde Staten de roepnaam WWV. Toen begon het radiolaboratorium van de NBS met het experimenteel uitzenden van muziek. Een uitstekende en verhelderend document van de hand van Glenn Nelson beschrijft de geschiedenis van WWV. Hij is één van de huidige ingenieurs die daar werkzaam is.

WWV-jubileum WWV 100+1 loopt van 30 september tot 4 oktober 2020.

Radioamateurs zijn actief als WWØWWV voor WWV 100+1 van 30 september 18:00 uur tot 4 oktober 18:00 uur MDST. Dat is hetzelfde als 00:00 UTC van 1 oktober tot 4 oktober. Het station zal dus actief zijn gedurende de eerste 96 uur van oktober 2020. De organisatoren hebben de deelnemers van vorig jaar opnieuw uitgenodigd om vanuit hun thuis-QTH’s te werken. De meeste daarvan wonen in Colorado. Maar ook zijn operators actief vanuit Wisconsin, Massacusets of Californië. En ook niet alle deze amateurs hebben een grote lineair of een plaatselijkl een lage ruisvloer. Dus wees tolerant met zwakkere signalen. Ook omgekeerd zullen we meer moeite moeten doen anderen uit de ruis te trekken.

MDST en UTC

Aangezien WWV zich in Colorado bevindt, gebruikt men ter referentie de Mountain Daylight Saving Time-zone, die momenteel UTC -6 uur is. Vorig jaar was er blijkbaar enige verwarring met het omzetten van UTC naar MDST.

Werkfequenties en uitzendschema

De werkfrequenties zijn in HF 3.538 – 3.838 – 7.038 – 7.238 KHz. De normale frequenties zullen worden gebruikt voor digitale modes. Het schema met de verwachte operaties staat op QRZ.com vermeld. De geplande openingstijden worden gemarkeerd op het schema en het schema wordt twee keer per dag bijgewerkt naarmate meer operatoren toezeggingen doen.

Coronapandemie

Wat de WWV ARC organisatiecommissie vorig jaar heeft kunnen bereiken naar aanleiding van 100 jaar WWV, zou vandaag de dag bijna onmogelijk zijn in het tijdperk van de Covid-19-pandemie. Vorig jaar kon de WWV ARC organisatiecommissie beroep doen op niet minder dan 60 operatoren uit Colorado en 40 operatoren uit andere delen van het land. Er werden meer dan 10.700 QSO’s gemaakt in 5 dagen. De organisatie kon beschikken over de beste radio’s, de beste antennes en alle bedieningsfaciliteiten die men maar kan wensen.

De aanwezige operatoren kregen bovendien een rondleiding door WWV en WWVB. Het National Institute of Standards and Technology (NIST) gaf een geweldig verjaardagsfeest, compleet met een verjaardagstaart.
Er waren daarenboven tal van indrukwekkende en interessante lezingen door belangrijke NIST-wetenschappers, politici en amateurradio-operators. Er waren tal van genodigden en het evenement was geweldig.

WWV

Het NIST-radiostation WWV zendt 24 uur per dag, 7 dagen per week informatie uit over tijd en frequentie aan miljoenen luisteraars over de hele wereld. WWV is gelegen nabij Fort Collins, Colorado, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Denver. De uitzendinformatie omvat tijdaankondigingen, standaard tijdsintervallen, standaardfrequenties, UT1 tijdcorrecties en een BCD tijdcode. Maar ook bevat de uitzendinformatie geofysische waarschuwingen en waarschuwingen voor zeevarenden.

NIST

Het National Institute of Standards and Technology (NIST) werd opgericht in 1901 en maakt nu deel uit van het Amerikaanse ministerie van Handel. NIST is een van de oudste natuurwetenschappelijke laboratoria van het land. Van het slimme elektriciteitsnet en elektronische medische dossiers tot atoomklokken, geavanceerde nanomaterialen en computerchips, talloze producten en diensten zijn op de een of andere manier afhankelijk van technologie, metingen en normen van het National Institute of Standards and Technology.

Tegenwoordig ondersteunen NIST-metingen de kleinste technologieën tot de grootste en meest complexe door mensen gemaakte creaties – van apparaten op nanoschaal die zo klein zijn dat tienduizenden op het uiteinde van een mensenhaar passen tot aardbevingsbestendige wolkenkrabbers en wereldwijde communicatienetwerken .

WWV-jubileum WWV 100+1

Meer informatie over het evenement is te vinden op de QRZ-pagina van WW0WWV.

De organisatoren van WWØWWV kijken er naar uit je te horen!

73,

de WWV, WWVH en WWVB ARC organisatiecommissie

 

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ