OR-prefix ter gelegenheid van 18de verjaardag Belgische kroonprinses

Prefix OR t.g.v. 18de verjaardag prinses Elisabeth van België

Prinses Elisabeth (Foto: Wikipedia)

Alle radioamateurs in België mogen de speciale prefix OR gebruiken ter gelegenheid van de 18de verjaardag van de Belgische kroonprinses. Dat heeft het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) bekend gemaakt.

Prefix OR

Op 25 oktober 2019 is het de verjaardag van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Elisabeth van België. Onze zuiderburen vieren dan de 18de verjaardag van de toekomstige eerste koningin, vorstin der Belgen.

In dat kader heeft de Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs (UBA) contact opgenomen met het BIPT om aan de radioamateurs toe te staan voor die gelegenheid een speciale prefix te gebruiken. Als reactie hierop staat het BIPT het aan elke houder van een Belgische roepnaam, radioamateurs en radioclubs, toe om de prefix OR te gebruiken in plaats van de standaardprefix ON. Deze toestemming geldt voor de periode van 25 oktober 2019 tot en met 25 december 2019.

Uitzonderingen

Overigens is dit besluit niet van toepassing voor korte roepnamen (contestcalls) of voor onbemande stations.

Over prinses Elisabeth

Prinses Elisabeth werd op 25 oktober 2001 in Anderlecht geboren. Door de afschaffing van de Salische Wet in de Belgische grondwet in 1991 werd prinses Elisabeth reeds vanaf haar geboorte opgenomen in de lijn van de Belgische troonopvolging. Als eerste kind van koning Filip is ze eerste in de lijn van de troonopvolging. Zij zou dus later haar vader kunnen opvolgen als eerste soevereine koningin der Belgen.

Elisabeth was een leerlinge aan het Sint-Jan Berchmanscollege te Brussel. Voor het eerst zal een toekomstige Belgische monarch van kinds af aan onderwijs volgen in het Nederlands. Hiervoor gebeurde dit in het Frans. (Bron: Wikipedia)

 

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ