Wabun of Kana code voor Japans morse

Japans morse klinkt als maar is net even andersNorman Kendrick G3CSG (SK) is een bekend persoon als het gaat om zijn presentaties over Japans morse. Norman was tijdens de tweede wereldoorlog gestationeerd in het Verre Oosten. Hij legt in de lezing uit hoe het Japans morse in zijn werk ging en hoe deze is ontstaan. De hele lezing is in zeven delen te zien op het YouTube kanaal van de VERON

Grafisch schrift

Lang geleden kopieerden de Japanners een schrift uit China. Een schrift waarbij elk teken een eigen betekenis heeft. Dit laat zich eenvoudig uitleggen door bijvoorbeeld het woord boom. Hierbij lijkt het teken ook op een boom 木. Of het woord berg dat ook op een berg lijkt 山. Er bestaan wel 50.000 kanji –tekens– maar een hoogopgeleide Japanner kent er ongeveer 4000.

Morse in Wabun of Kana code

Stel je eens voor dat het grafische Japanse schrift omgezet moet worden in morse. Daarbij zouden zo’n 4000 pictogrammen omgezet moeten worden in morse tekens.

Stel je eens voor hoe het laatste karakter in een bericht zou klinken en het antwoord is ditditdahdahditdit (?).

Eigenlijk bestaat het Japanse schrift uit drie schrifttype, Kanji, Hiragana en Katakana. Katakana en is al ontstaan rond de 8e/9e eeuw en werd voornamelijk door mannen gebruikt. Omdat vrouwen geen toegang hadden tot hogere opleidingen gebruikten zij voornamelijk Hiragana.  Op dit moment is hiragana, vanwege de eenvoud,  het eerste Japanse geschrift dat onderwezen wordt.

Morsecode immaterieel erfgoedElk symbool –kana– staat voor een klank. Zo staat ditdahditdit (onze L) voor ka met het symbool カ. Hoe de telegrafisten in de tweede oorlog hiermee omgingen komt uitvoerig aan de orde in de lezing van Norman.

Ben je op de banden naar morse signalen aan het luisteren en gaat deze vooraf door dahditditdahdahdah (– · · – – –) dan is het bericht dat volgt in Wabun code.

Meer informatie

 • Youtube kanaal van de VERON
 • Afspeellijst lezing Norman Kendrick
 • VERON website geheel gewijd aan Morse
 • Kanji geschrift met pictogrammen
 • Hiragana geschrift in de oorsprong voornamelijk gebruikt door vrouwen
 • Katakana geschrift in de oorsprong voornamelijk gebruikt door mannen
 • Kana symbolen die staan voor een klank
 • Wabun code gebruik in morse

De webredactie heeft zijn uiterste best gedaan om alle betrokkenen in de beelden te benaderen. Mochten hierover bij betrokkenen nog vragen zijn kunnen zij zich wenden tot webredactie@veron.nl

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?