Kort radioamateurnieuws – week 9, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. IARU-statement over de recente ontwikkelingen in de wereld,
  2. RAZzies van maart 2022 als PDF-download beschikbaar, 
  3. HUNSOTRON 46 als PDF-download beschikbaar

Kort radioamateurnieuws

1. IARU-statement over de recente ontwikkelingen in de wereld

Als reactie op de recente gebeurtenissen in de wereld heeft de IARU de volgende verklaring afgegeven:

“De IARU is een apolitieke organisatie die zich richt op het bevorderen en beschermen van amateurradio en amateurradiodiensten. De amateurradiodienst gaat over zelfinstructie in communicatie en vriendschap tussen mensen.”

2. RAZzies van maart 2022 als PDF-download beschikbaar

De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De maartuitgave is nu als PDF-download beschikbaar, met verschillende artikelen over technische onderwerpen:

  • Een lader voor een 12,6V-Li-ion-batterij
  • Revisie van de Sony CRF V21-wereldontvanger
  • Uitleg over en bouw van een gate-dipper

Verder een interessant verhaal van ‘Opa Vonk & Pim’ over de Beverage-antenne, een richtingsgevoelige, niet-resonante langdraadantenne voor ontvangstdoeleinden.

Download: RAZzies maart 2022

3. HUNSOTRON 46 als PDF-download beschikbaar

De VERON-afdeling Hunsingo (A60) geeft elke drie maanden het blad HUNSOTRON uit. Sinds kort is de editie van februari 2022 als PDF-download beschikbaar, ook voor niet-VERON-leden.

In de rubriek Uit de junkbox brengt deze uitgave onder andere een uitgebreid artikel van Gerard Wolthuis (PA3BC) over zogenaamde eikelbuizen, eikelvormige VHF/UHF-radiobuizen. Gerard bespreekt diverse toepassingen. Daarnaast onder meer een verhaal van Dick van den Berg (PA2DTA) over een paar aanwinsten uit het verre en vaak relatief voordelige China. Hij bespreekt zijn ervaringen met verschillende wereldontvangers: de Tecsun PL 365 (aanschafprijs €75,-) en de XHDATA D808 (aanschafprijs €84,-)

Lees dit en meer in HUNSOTRON 46, februari 2022

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.