Kort radioamateurnieuws – week 16, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Zonnevlekkenmaximum eerder dan verwacht; 
  2. Het programma Gridtracker ontvangt internationale prijs; 
  3. Rapportage IARU-R1-bandwacht van maart 2023.

Kort radioamateurnieuws

1. Zonnevlekkenmaximum eerder dan verwacht

Nieuw onderzoek voorspelt maximale zonnevlekkenactiviteit eind 2023 of begin 2024, een vol jaar eerder dan eerdere ramingen: Deciphering solar magnetic activity: The (solar) hale cycle terminator of 2021.

Deze voorspelling valt samen met de waarneming van een gebeurtenis die op dit moment plaatsvindt. Het magnetische veld van de zon staat op het punt te kantelen. Dit gebeurt elke zonnecyclus rond het hoogtepunt. Magnetische velden bij de polen van de zon verzwakken eerst, veranderen van teken en beginnen dan weer te groeien in de tegenovergestelde richting. Wetenschappelijke metingen bevestigen nu dat deze verzwakking al aan de gang is en dat de polaire magnetische velden waarschijnlijk binnen enkele maanden het nulpunt zullen bereiken. Deze nuldoorgang gaat 6 tot 12 maanden vooraf aan het eigenlijke maximum van het zonnevlekkengetal. We kunnen dus bijzonder nieuwsgierig zijn naar de winter van 2023/2024.

Met dank aan Tom PC5D

2. Het programma GridTracker ontvangt een internationale prijs

De Amateur Radio Software Award van dit jaar gaat naar Stephen Loomis (NØTTL) en het GridTracker-team voor de ontwikkeling van het gelijknamige programma. GridTracker is een gratis programma dat stations die ontvangen worden via WSJT-X in real time op een wereldkaart visualiseert. Het programma is beschikbaar voor Windows, MacOS en Linux.

De Amateur Radio Software Award is een internationale prijs, bedoeld om de ontwikkeling van innovatieve, vrije en open amateurradiosoftware te bevorderen.

Meer informatie: Amateur Radio Software Award, Gridtracker.

3. Rapportage IARU-R1-bandwacht van maart 2023

De bandwacht van IARU Regio 1 (IARU-R1 Monitoring System) publiceerde kortgeleden zijn maandelijkse nieuwsbrief. De nieuwsbrief bericht over de meest waargenomen indringers op onze banden van de afgelopen maand en laat bovendien zien hoe ze te herkennen zijn in de “waterval”.

De maartuitgave gaat in op de toegenomen storingen door ‘over de horizon’-radars (OTH), in het bijzonder in de 10m-band. Met name de uitzendingen van de Iraanse OTH-radar zijn sterk zijn toegenomen. Voorheen zond deze radar dagelijks uit op 28860 kHz en sporadisch ook op andere frequenties in de 10m-band. Nu ontvangen we dagelijks echter drie simultane uitzendingen van deze radar: op 28860 kHz en daarnaast meestal ook op 28600 kHz en 29450 kHz. Per uitzending bedraagt de bandbreedte ongeveer 45 kHz, waardoor alleen al door de Iraanse radar 135 kHz van de 10m-band dagelijks misbruikt wordt.

Behalve de Iraanse OTH-radars zijn er ook nog Britse, Russische en Chinese…

Lees alle details in de oorspronkelijke publicatie: IARU-MS-nieuwsbrief maart 2023.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.