Kort radioamateurnieuws – week 22, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. PD50VOP: eerbetoon aan zeezender Voice of Peace
  2. 5 juni: Tonight@8-lezing over programmeertaal Node-RED voor radioamateurs;
  3. PDF-download: PI4HAL-bulletin juni 2023.

Kort radioamateurnieuws

1. PD50VOP: eerbetoon aan zeezender Voice of Peace

Het special event station PD50VOP is bedoeld als eerbetoon aan de zeezender Voice of Peace, die 50 jaar geleden van start ging.

De Voice of Peace lag voor anker in de Middellandse Zee, niet ver van de Israëlische kust. De Israëlische filantroop Abie Nathan richtte het station op. Hij gebruikte deze zeezender om vredesboodschappen over het hele Midden-Oosten te brengen. Het station bracht populaire muziek en veel vredesboodschappen, die meestal live vanuit het radiostation werden gepresenteerd. De Voice of Peace had miljoenen luisteraars, van het Midden-Oosten tot Zuid-Europa. Het station begon op 26 mei 1973 en stopte op 1 oktober 1993. Op 28 november 1993 werd het vredesschip tot zinken gebracht in de Middellandse Zee.

Meer informatie op de website van VERON-afdeling Dordrecht (A12) en op QRZ.com.

2. 5 juni: Tonight@8-lezing over programmeertaal Node-RED voor radioamateurs

Op maandag 5 juni is het volgende Tonight@8-webinar van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Mike Richards (G4WNC) geeft dan een presentatie over Node-RED voor radioamateurs. Node-RED is een visuele programmeertaal die zeer krachtig maar verrassend eenvoudig in gebruik is. De taal is de laatste jaren volwassen geworden en heeft het potentieel om een waardevol hulpmiddel te zijn voor radioamateurs. In deze lezing geeft Mike een inleiding tot Node-RED programmeertechnieken. Hij sluit af met een live demonstratie om te laten zien hoe eenvoudig het kan zijn om extra faciliteiten aan je installatie toe te voegen. Kijk en stel live vragen op het YouTube-kanaal van de RSGB  of op de speciale BATC-stream. De uitzending begint om 19:00 UTC (21:00 uur Nederlandse tijd).

Lees meer over het programma op de RSGB-website: Tonight @ 8 – live webinars

Dank aan Tom PC5D voor de tip.

3. PDF-download: PI4HAL-bulletin juni 2023

PI4HAL is het clubstation van de Vereniging Radiozendamateurs SS Rotterdam. Het station bevindt zich op het voormalige passagiersschip SS Rotterdam, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en permanent is afgemeerd aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam (QTH-locator: JO21fv).

De vereniging heeft tot doel – naast het in de lucht houden van PI4HAL – de radiohobby bij de bezoekers van het schip toe te lichten en te promoten.

De vereniging brengt bovendien maandelijks een uitgebreid, gratis nieuwsbulletin uit, het PI4HAL-bulletin. De juni-uitgave is nu als PDF-download beschikbaar: PI4HAL-bulletin juni 2023.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.