In Electron van juni 2023

Binnenkort valt Electron van juni 2023 op de mat. In deze uitgave lees je onder andere over:

 • Speech Verenigingsraad 2023,
 • Roep om vrijwilligers tijdens 83e Verenigingsraad 2023,
 • De Shack van Ad Baggermans,
 • Experimenten: Raspberry Pi,
 • KAR markt 2023

Lees hier een korte vooruitblik.

Op de voorpagina ontvangt Dick Fijlstra PA0DFN de speld en oorkonde van Lid van Verdienste tijdens de VerenigingsRaad 2023 in Eefde.

Uitgelicht

Speech VR 2023

VERON-voorzitter Remy Denker PA0AF tijdens de Verenigingsraad 2023

In mijn toespraak, mijn 15e op de VerenigingsRaad, wil ik graag bij enkele onderwerpen stilstaan.

Vrijwilligers

Dank aan Okko Ebens voor zijn motiverende presentatie over de noodzaak van de inzet van vrijwilligers. De inzet van vrijwilligers werd
tijdens een bestuursvergadering van een van de voorgangers van de VERON, de Nederlandse sectie van de IARU, al besproken. Dat was in 1926. Ook toen werd erkend dat vrijwilligers belangrijk zijn voor het functioneren van de verenging.

AO april 2023

Afgelopen dinsdag heeft het 106e Amateur Overleg plaats gevonden. De vertegenwoordigers van de amateurverenigingen hebben het gevoel dat er nu eindelijk voortgang in de lopende projecten wordt geboekt. Veel dossiers zijn afgesloten zodat het RDI zich volledig kan concentreren op nieuwere onderwerpen.

Dick Fijlstra PA0DFN benoemd tot Lid van Verdienste

Remy Denker PA0AGF feliciteert Dick Fijlstra PA0DFN

“Dit had ik echt niet verwacht!” Dat waren de eerste woorden van een verbouwereerde Dick Fijlstra PA0DFN toen hij tijdens de 83ste VerenigingsRaad hoorde dat hij benoemd was tot Lid van Verdienste. De VR vond dit keer plaats op 22 april in het Hart van Eefde.

Roep om meer vrijwilligers tijdens VR

De afdelingen en de commissies hadden het er tijdens de verenigingsraad allemaal over: we moeten meer werk doen met minder mensen. Dat gaat vaak goed, maar gaat soms ook knellen. Zo moest Hendrik Dijkstra PA0HDI zijn werk voor de jeugd- en jongerencommissie neerleggen. Oorzaak: een druk gezin, veel werk
en een drukke vrijwilligersfunctie die niet goed samen gingen. “Ik vind het vervelend om te moeten stoppen met het voorzitterschap van de commissie, maar het lukt me niet om genoeg tijd vrij te maken,” vertelde Hendrik na afloop. “Wel wil ik ad hoc nog bezig blijven voor de VERON. Ik ben dus niet helemaal weg.” De ICT-commissie moet het momenteel doen met twee mensen die de website onderhouden. Ook de webredactie is ‘compact’ te noemen, zeker nu ook Poll van der Wouw PA3BYV zijn functie wegens persoonlijke omstandigheden moest neerleggen.

Webshop

Overleg tussendoor op de Verenigingsraad

De wel erg krappe bemensing geldt ook voor de actievelingen die de webshop runnen. “Eigenlijk zien we deze tekorten bij alle commissies,” lichtte de voorzitter van de PR-commissie Okko Ebens PH2CV toe. “We moeten ons dus nog meer inspannen om leden te werven en behouden en daarbij mensen te werven om zich actief voor onze club in te zetten.” Fred Verburgh PA0FVH is een van deze actievelingen. Hij kreeg tijdens de VR voor zijn verdienstelijke werk in de ICT-commissie een mooi boeket bloemen van de voorzitter Remy F.G. Denker PA0AGF. Want ondanks de krappe samenstelling krijgt de commissie het voor elkaar de boel draaiende te houden. En dat verdient uiteraard veel waardering.

Maar ook te lezen in Electron juni 2023

Carlo PE1MWL met zijn lintje

 • De vaste rubrieken NL-Post, Ongedempte trillingen, VHF en Hoger, Vossenjagen en de HF-rubriek
 • HAM Radio Friedrichshafen
 • Lintje voor Carlo PE1MWL
 • Museum Ships Weekend
 • En meer…

VHF en hoger

Een uitgebreid overzicht van de ‘VHF en hoger’-rubriek in Electron vindt je hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen links uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?