Kort radioamateurnieuws – week 8, 2025

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Webinar ontvangst polaire weersatellieten;
  2. Herdenking voedseldroppingen boven NL;
  3. Viering 100 jaar IARU en 95 jaar PZK;
  4. Weeskinderen in de Noord-Friese shack;
  5. IP400 netwerkproject aangekondigd;
  6. EA1JAY nieuwe voorzitter IARU Jeugdcommissie;
  7. QSL-bureau Singapore (9V) gesloten;
  8. Afwijkende 60 m afspraken in het VK;

Kort radioamateurnieuws

 

1. RF-Webinar over ontvangst polaire weersatellieten op 8 GHz door Job de Haas PH4AS

Het RF-webinar heeft op zondag 23 februari om 15.00 uur een online lezing over de ontvangst van polaire weersatellieten op 8 GHz door Job de Haas PH4AS. In deze presentatie geeft Job een overzicht van de hedendaagse technieken om satellietbeelden te ontvangen op 137 MHz, 1700 MHz en 8 GHz. Daarbij komt ook de (A)HRPT-ontvanger voor 1700 MHz aan bod, die het BPSK/QPSK signaal in hardware demoduleert en met een FPGA decodeert, zodat het satellietbeeld live getoond kan worden.

De huidige stand van de techniek levert beelden van hoge resolutie, en daarvoor zijn ook nieuwe ontvangers nodig. De Werkgroep Kunstmanen is bezig met het ontwikkelen van een ontvanger die opnieuw geheel in hardware de beelden kan ontvangen op 8 GHz, en Job laat zien welke ontwerpaspecten daar zoal bij komen kijken, vanaf schotel, rotor, feedhorn naar voorversterker en downconverter tot tuner, QPSK demodulator en FPGA- decoder.

Log hiervoor in op BigBlueButton. Wij stellen je deelname zeer op prijs en kijken uit naar jullie vragen/opmerkingen.

Met dank aan het team van de RF-webinars

 

2. Herdenking voedseldroppingen boven Nederland

Vanuit Engeland zijn wij als Plusscouts PA3EFR/J gevraagd om in een dropzone van 80 jaar geleden een herdenkingsstation te activeren.

Dat zal van 25 tot en met 27 april 2025 worden gedaan in Duindigt bij Wassenaar. En daarvoor gebruiken we de roepletters PH80MAN (Operation Manna).

Meer informatie over dit evenement is te vinden via de voorpagina van de website van PA3EFR en ook op de internationale website van het evenement manna80.radio. En mocht je nieuwsgierig zijn naar wat een Plusscout nu eigenlijk is, kijk dan nog even in de Scoutpedia, dé Scouting Wiki, voor een zeer duidelijke uitleg.

Met dank aan Erwin PA3EFR

 

3. Poolse viering 100 jaar IARU en 95 jaar PZK met speciale event stations

De Poolse Amateur Radio Unie (PZK) gaat de volgende speciale evenementen stations activeren ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de IARU: SP100IARU, SN100IARU, SO100IARU, HF100IARU, 3Z100IARU.

Bovendien worden de volgende speciale evenementenstations geactiveerd ter gelegenheid van de 95ste verjaardag van de PZK zelf: SN95PZK, HF95PZK, SO95PZK, SP95PZK, 3Z95PZK.

Alle bovengenoemde stations zullen in de lucht worden gebracht van 17 februari tot en met 3 maart 2025 en ook van 11 tot en met 25 april 2025. Dit alles gebeurt ook in het kader van een speciaal award programma.

De relevante details van deze dubbele viering zullen binnenkort beschikbaar zijn op de HamAward webpagina.

Met dank aan Paweł SP7TEV, Krzysztof SP5E en Gert PA2LO

 

4. Weeskinderen in de Noord-Friese shack

Natuurlijk niet bij u, maar bij veel amateurs staat er in een hoek van de shack een apparaat te “verstoffen”. Een project, waar ooit met veel liefde en toewijding aan is gewerkt en geknutseld, maar dat om een niet meer te achterhalen reden, in die hoek is beland, wachtend op betere tijden. Dat noemen we een “Weeskind in de shack”.

Recent heb ik mij weer ontfermd over zo’n “weeskind”. Graag doe ik u hierbij verslag van mijn “herontdekking”.

De HF-6 PAoSSB DX-Transceiver

De HF-6 (zie foto Front), is een Zend- Ontvanger voor de (klassieke-) en WARC Amateurbanden, inclusief 6 meter (50 MHz), met een uitgangsvermogen van maximaal 50W (continu regelbaar). Bijna alle modulatiesoorten zijn aanwezig. Enkelzijband (LSB Lower Side Band, USB Upper Side Band), AM Amplitude Modulatie, FM Frequentie Modulatie, CW Morse, (A)FSK (Audio) Frequency Shift Keying.

De HF-6 was eind jaren 90 van de vorige eeuw, een zelfbouw-project in Kit-vorm, inclusief zelfs de bijbehorende microfoon. De documentatie van de bouw van de kast had veel weg van de bekende “Heathkit” ontwerpen. De ontwikkelaar was Jan Ottens PAoSSB, helaas reeds overleden (Silent Key). Jan was een bevlogen rasknutselaar. Hij zocht steeds toepassingen voor zijn ruime voorraad componenten.

De HF-6 was, zoals u kunt zien, best wel een geavanceerd ontwerp. Er was PBT (Pass Band Tuning), een goed werkende Notch voor het wegfilteren van ongewenste signalen en je kon “Split Frequency” werken. De S-meter werd, bij het inschakelen van de Pré-Amp, gecompenseerd voor de extra versterking en de CW-zendfrequentie was gelijk op de frequentie, waarop je luisterde. De zijband bij SSB was onder de 10 MHz LSB, daarboven USB. Maar je kon vanzelfsprekend ook de omgekeerde zijband gebruiken (Reverse). Kortom, vele mogelijkheden uit de tijd van voornamelijk alleen maar analoge techniek.

Dit zeer lezenswaardige verhaal lees je verder vanaf bladzijde 17 in de CQFriesland-noord van februari 2025. Dit is het maandblad van VERON afdeling Friesland-noord (A14). Met 27 pagina’s is dit een goed gevuld blad. Zo lees je er de uitslag van de Friese Elfstedencontest van afgelopen jaar in terug. Maar ook staat de dienblad antenne er in als leuk zelfbouwproject.

Met dank aan Nanne PA3GIL

 

5. IP400 netwerkproject aangekondigd

Het IP400 Netwerk Project, ontworpen door Martin Alcock (VE6VH) met ondersteuning van de Alberta Digital Radio Communications Society (ADRCS), is ontworpen om amateurradiorepetaters te verbeteren. IP400 beoogt digitale spraakmodi, gegevensoverdracht, berichtgeving en een datanetwerklaag die repeaters met elkaar verbindt via RF.

De nieuwste uitgave van Zero Retries bevat diepgaande beschrijvingen van IP400, inclusief een bericht van VE6VH waarin de geschiedenis en visie van het project wordt geschetst.

We hebben de mogelijkheid om ons eigen mesh-netwerk te ontwikkelen in de 420-450 MHz band dat voor veel verschillende toepassingen kan worden gebruikt. De eerste stap is om een eenvoudige chat- en beaconingtoepassing te laten draaien om met de technologie te experimenteren. Van daaruit kunnen we andere functies en frametypen toevoegen en dan overwegen om de repeaterwereld in te gaan. Om het project een naam te geven, hebben we het ‘IP400’ genoemd, voor Intelligent (niet Internet!) Protocol.

Geïnteresseerden in het project kunnen lid worden van de IP400 Groups.io lijst. Een GitHib repository van initiële software is opgezet. Meer informatie lees je op de IP400 project home pagina op ADRCS.

Met dank aan Tom PC5D

 

6. Mario EA1JAY is de nieuwe voorzitter van de IARU Regio 1 Jeugdcommissie

Mario Lerma Martínez, EA1JAY

Het Uitvoerend Comité (EC) is verheugd Mario Lerma Martínez, EA1JAY, aan te kondigen als de nieuwe voorzitter voor het Jeugdcommissie van IARU Regio 1. Na een voorstel van het Jeugdcommissie heeft het EC unaniem voor het voorstel gestemd.

Voor degenen onder jullie die Mario niet kennen, hij is zo vriendelijk geweest om ons een korte presentatie te geven:

Ik ben Mario EA1JAY, een Full License houder sinds medio 2018, actief samenwerkend met URE in het promoten van amateurradio onder jongeren sinds de 2018 editie van December YOTA Month (DYM). Sindsdien heb ik het evenement op nationaal niveau in Spanje gecoördineerd en heb ik geholpen bij het organiseren van op jongeren gerichte activiteiten. Sinds 2022 maak ik deel uit van de Youth Working Group/Youth Committee, waar ik DYM op internationaal niveau ben gaan coördineren.

Ik heb deelgenomen aan elk YOTA zomerkamp sinds de Bulgarije editie als vertegenwoordiger van URE en sinds 2023 als lid van de Jeugdwerkgroep/jeugdcommissie. Deze ervaring heeft me in staat gesteld om in contact te komen met een groot aantal jonge operators die dezelfde passie en doelen delen, wat me verder motiveert om deze hobby onder de jeugd te blijven promoten.

Ik ben meestal QRV op HF, VHF en UHF en werk zowel in analoge als digitale modus en hopelijk binnenkort ook in CW. Als RF-ingenieur ben ik gefascineerd door het brede scala aan mogelijkheden dat amateurradio biedt, niet alleen vanuit een technisch perspectief maar ook als een leuke en sociale activiteit waardoor ik veel nieuwe vrienden heb leren kennen. Na verloop van tijd is het meer dan alleen een hobby geworden, het is absoluut een levensstijl voor me geworden.

Wij heten Mario van harte welkom en wensen hem het allerbeste in zijn nieuwe functie.

Met dank aan Mats SM6EAN

 

7. QSL-bureau Singapore (9V) per 14 februari 2025 gesloten

Joel W5ZN, de secretaris van de International Amateur Radio Union (IARU), geeft ons het volgende bericht door:

Houd er rekening mee dat de Singapore Amateur Radio Transmitting Society (SARTS) haar 9V QSL-bureau heeft gesloten op 14 februari 2025 en niet langer kaarten accepteert.

We hebben helaas geen aanvullende informatie over waarom dit is en voor hoe lang. Maar mocht je QSL-kaarten uit Singapore verwachten, of er naar toe willen sturen, dan weet je dat dit voorlopig helaas niet meer gaat lukken…

Met dank aan Theo PA1CW

 

8. Let op de afwijkende 60 meter afspraken in het Verenigd Koninkrijk

De regelgeving in het Verenigd Koninkrijk voor de 60 meter band wijkt af van de internationale afspraken uit de WRC-2015. Radioamateurs mogen werken op de secundaire basis maar de toegewezen frequenties komen niet geheel overeen met de wereldwijde band. Met name 5358 tot 5362kHz is een gat in de Britse toewijzing.

Het VK heeft nog steeds geen toegang tot de volledige WRC-15 toewijzing. Ondanks verzoeken lijkt het onwaarschijnlijk dat dit in de nabije toekomst zal veranderen. De RSGB website heeft gedetailleerd advies voor operators, zowel voor SSB als digitale modes, op de rsgb.org/5mhz webpagina.

Met dank aan Tom PC5D

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag zo snel mogelijk van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.