Kort radioamateurnieuws – week 26, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Dit weekend: ‘VHF en hoger’-contesten VERON, 
  2. 4 juli: Tonight@8-lezing over “radiogolven en antennes… en meer”, 
  3. 5-jarig bestaan FT8 Digital Mode Club

Kort radioamateurnieuws

1. Dit weekend: ‘VHF en hoger’-contesten VERON

VERONDit weekend is zowel de VERON-SSB/CW-contest op 50 MHz als de VERON-SSB/CW/FM-contest op 144 MHz en hoger. Die laatste wedstrijd telt overigens mee voor de VERON-competitie.

Beide 24-uurscontesten starten vanmiddag om 14:00 UTC en eindigen morgen om 14:00 UTC.

Bekijk de details op de speciale ‘VHF en hoger’-website: VERON-contesten op 2 en 3 juli 2022.

2. 4 juli: Tonight@8-lezing over “radiogolven en antennes… en meer”

Tonight@8 is een online-lezingenprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Op maandag 4 juli 2022 vanaf 20:00 UTC staat een lezing van Peter Duffet-Smith (G3XJE) op het programma. Hij bespreekt dan zaken die iedere amateur ongetwijfeld bekend zullen voorkomen, maar die zeker de moeite waard zijn om nog eens te horen.

Hij spreekt namelijk over radiogolven, antennes, stralingspatronen, antenneversterking, vermogen in en uit je antenne krijgen, resonantie, of juist het ontbreken daarvan, antennevoedingslijnen en hun impedantie, VSWR (doet het er echt toe?), en meer…

Dit gratis webinar is te zien op het YouTube-kanaal van de RSGB of op de speciale BATC-stream, waar je tijdens de uitzending ook live vragen kunt stellen.

Een overzicht van eerdere Tonight@8-lezingen: Tonight@8 – live webinars

3. 5-jarig bestaan FT8 Digital Mode Club

De FT8 Digital Mode Club (FT8DMC) bestaat vijf jaar, en heeft inmiddels wereldwijd 1900 leden. Ook reikte de club al 1.5 miljoen (gratis) awards uit. Om het 5-jarig jubileum te vieren, zullen van 4 tot 17 juli tijdens de FT8DMC Activity Days speciale stations in de lucht komen. Alle die stations zullen dan een van de suffixen FTDMC of FTDM gebruiken.

Door deze stations te werken, kan het FTDMC Anniversary Award verdiend worden.

Kijk voor meer informatie op de FT8DMC-website: FT8DMC Aniversary 2022

Met dank aan Ronny Plovie (ON6CQ) voor de tip.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.