Ulrich L. Rohde Award voor Bastian Blössl voor SDR

Ulrich L. Rohde Award voor Bastian Blössl voor SDR-werkDr. Bastian Blössl ontving de Ulrich L. Rohde Award tijdens HAM Radio in Friedrichshafen. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de SDR Academy op HAM RADIO. Hoewel Bastian Blössel het evenement niet persoonlijk bijwoonde, was hij live via videotransmissie aanwezig. Hij ontving de prijs uit handen van Prof. Dr. Michael Hartje, DK5HH, en Markus Heller, DL8RDS, (beiden in het SDRA-organisatieteam) en Sylvain Azarian, F4GKR, de IARU Regio 1 President.

Award voor Bastian Blössl voor SDR

Blössl gaf om 14.45 uur het startschot voor de middag met zijn prijswinnende onderwerp “Future SDR: An Async SDR Runtime for heterogene architecture”. Blössl werkte in het verleden veel met GNU Radio. Voor buitenstaanders klinkt de titel van de lezing en tegelijk het voorwerp van de prijs op het eerste gezicht abstract. Maar het doel ervan is belangrijke functies aan de softwarezijde te vervullen. Blössl heeft ook een versie voor Android ontwikkeld. Voorheen waren er veel problemen aan de softwarezijde op het gebied van timing en scheduling.

Asynchrone signaalverwerking

Dit bracht hem ertoe na te denken over asynchrone signaalverwerking. In de eerste plaats hoe die te realiseren. En in de tweede plaats hoe dat te optimaliseren. Het is flexibel genoeg en werkt op diverse platforms. “Momenteel is het meer een academisch project om software te maken voor een SDR-project,” verklaarde Dr. Bastian Blössl. De Rohde Award werd geschonken door Prof. Dr. Ulrich L. Rohde, DJ2LR. Dit jaar is de prijs voor de eerste keer uitgereikt. Rohde wordt beschouwd als de uitvinder van de SDR-technologie. Er is hem nog steeds veel aan gelegen dat de SDR-technologie vandaag de dag verdere ontwikkeling ondergaat.

Bron Ulrich L. Rohde Award voor Bastian Blössl voor SDR-werk: DARC