Kort radioamateurnieuws – week 4, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. PA70FDN: speciale roepnaam ter herinnering aan watersnoodramp; 
  2. CEPT accepteert IARU-studie naar interferentie door gezamenlijk gebruik 23cm-band;
  3. CEPT-bijeenkomst over draadloze energie-overdracht (WPT) en ultrabreedband-autoradars.

Kort radioamateurnieuws

1. PA70FDN: speciale roepnaam ter herinnering aan watersnoodramp

Niet alleen in Zeeland maar ook in Zuid-Holland waren de gevolgen van de watersnoodramp in 1953 enorm. Zo werden ook grote delen van de Hoeksche Waard getroffen. Veel inwoners van de Hoeksche Waard kunnen zich die rampperiode nog goed herinneren. Op 1 februari aanstaande is de ramp 70 jaar geleden.

Ter herinnering aan deze ramp zullen Erwin PA3EFR en Sander PD9HIX een special event station opzetten. In het plaatsje Ouddorp hebben ze een geschikte locatie gevonden voor hun apparatuur en antennes. In de nacht van 31 januari op 1 februari 2023 starten ze met het maken van QSO’s. Ze gaan op 1 februari de gehele dag door en zullen op 2 februari opbreken. Je kunt ze op alle HF-banden aantreffen met de speciale call PA70FDN (Flood Disaster Netherlands).

Meer informatie:

2. CEPT accepteert IARU-studie naar interferentie door gezamenlijk gebruik 23cm-band

Zoals gebruikelijk heeft de IARU deelgenomen aan de meest recente SE40-vergadering van de CEPT. De SE40-projectgroep stelt het ECC-rapport op over het gezamenlijk gebruik van de 23cm-band door zendamateurs en het satellietnavigatiesysteem GALILEO.

De vergadering heeft een belangrijke door de IARU verrichte statistische studie bestudeerd en aanvaard voor opneming in het conceptrapport. Geen van de andere deelnemers heeft een dergelijke studie verstrekt. De resultaten van de studie ondersteunen het standpunt van de IARU dat interferentie op grote schaal tussen uitzendingen van radioamateurs en GALILEO-gebruikers onwaarschijnlijk is.

Meer informatie:

3. CEPT-bijeenkomst over draadloze energie-overdracht (WPT) en ultrabreedband-autoradars

Van 9 tot 11 januari 2023 was er een bijeenkomst van de CEPT over korteafstandsapparatuur. De IARU was betrokken bij de voor radioamateurs relevante onderwerpen: draadloze energie-overdracht (Wireless Power Transfer, WPT) en ultrabreedband-autoradars (Ultra-Wide Band – UWB – auto radars).

De IARU beoordeelt daarbij in het bijzonder de potentiële gevolgen van WPT-standaardisering voor de laagste HF-amateurbanden. Doel van de IARU is om te zorgen voor een minimale impact op onze banden. Daarnaast volgt de IARU de mogelijke gevolgen van UWB-technologieën voor onze microgolfbanden op 76 GHz, 122 GHz en 134 GHz.

Meer informatie:

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.