In Electron van oktober 2021

Electron oktober 2021Op de voorpagina van Electron oktober 2021

Op de voorpagina deze keer een foto van de de Otterjacht 2021. Deze otter bevond zich op de oostroute. Voorzien van mini-tx en code en ondanks het matige weer hield die hier trouw de wacht. De Otterjacht ging op 22 augustus, na eerder uitstel wegens coronamaatregelen, eindelijk door. Lees het hele verslag van het alternatieve NK-ARDF-weekend in de Electron van oktober.

Uitgelicht

Amateuroverleg april 2021

In deze Electron het verslag van het 103e Amateuroverleg, het overleg tussen het Agentschap Telecom en de radioamateurverenigingen. Het volledige verslag is ook online te vinden, inclusief de bijlagen.

Malahit of Malachiet-DSP

In het vervolg gaat Ben Santen PA3EPQ gaat dieper in op de firmware voor de Chinese variant van de oorspronkelijk Russische  Malachiet-DSP.

Nieuwe VERON Journaalsoftware

Evert Beitler, PA3AYQ, heeft een nieuwe versie van de VERON Journaal-software uitgebracht. Het is een geheel vernieuwde versie van de 2020 software. Onder andere de VERON-contesten zijn PACC en PA-beker zijn toegevoegd. Ook een morsetrainer zit er nu in. Daarnaast is het gebruiksgemak op een aantal punten verbeterd.

Zonnepanelen en EMC

Johan Jongbloed, PA3JEM, gaat in op het stoorpotentieel van zonnepanelen. De aanleiding is namelijk een artikel in het Finacieel Dagblad, waarin met name de storing van het C200-systeem aan de orde kwam. Maar er is veel meer storing, legt Johan uit. Het ruisniveau loopt op.

NL-Post

In NL-Post onder andere aandacht voor de turnstile-antenne, met zowel theorie als praktijk.

HF-rubriek

In de HF-rubriek de activiteitenkalender september 2021, een uitgebreid verslag van de Velddag CW Contest 2021 met mooie foto’s. Ook nog award-nieuws en dx-nieuws en het WSPR-baken-initiatief van Roland HB9VQQ.

VHF en hoger

De Lunar Landing EME SSTV party op 22 augustus was een groot succes. PI9CAM zond en ontving SSTV-plaatjes met de 25m-schotel van CAMRAS in Dwingelo. Op 23 cm stuurden en ontvingen ze signalen via de maan, zo schrijft Jan van Muijlwijk, PA3FXB namens het PI9CAM-team. Dick, PA4VHF doet een interessant verslag van meteoorscatter tijdens de Perseïden. En ook nog een terugblik op het 50/70MHz-seizoen.  Hier ook een uitgebreider overzicht van deze rubriek.

Maar ook te lezen in Electron oktober 2021

 • Impressie DNAT en Bladel
 • Raadsel in Parasethandleiding
 • Werkplaats PA0ZRK in het Watersnoodmuseum
 • Schematheek op zoek naar documentatie
 • A12 Zomerdag on tour
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?