Kort radioamateurnieuws – week 41, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. DP0POL/mm permanent bereikbaar via QO-100, 
  2. Lezing: zelfbouwpakket SDR-ontvanger voor FM/AM.

Kort radioamateurnieuws

1. DP0POL/mm permanent bereikbaar via QO-100

Polarstern DP0POL/mmOp 10 oktober 2022 om 12:00 UTC werd het nieuwe QO-100-station (DP0POL/mm) aan boord van het onderzoeksschip Polarstern officieel in gebruik genomen. Andreas Müller (DL3LRM), operator van DP0POL/mm, en AMSAT-DL voorzitter Peter Gülzow (DB2OS), vanaf het station DK0SB van AMSAT-DL en de Sterrenwacht Bochum, maakten toen de eerste verbinding.

Daarna kwam het satellietstation permanent beschikbaar voor QSO’s via de geostationaire QO-100. Uiteraard alleen zolang de vrije tijd van de radioamateurs aan boord van het schip dat toelaat.

Het bijzondere van het QO-100-station aan boord van de Polarstern is de satellietantenne. Die schotel bevindt zich in een radome, waardoor deze zelfs de meest ongunstige weersomstandigheden kan weerstaan. Bovendien richt de antenne zich volledig automatisch uit op de QO-100, zodat zelfs bij zware zee een goede verbinding via de satelliet mogelijk is.

Bron: AMSAT-DL en DARC

2. Lezing: zelfbouwpakket SDR-ontvanger voor FM/AM
SDR-ontvanger PE5PVB

SDR-ontvanger PE5PVB

Tijdens de Dag voor de RadioAmateur op 29 oktober geeft Sjef Verhoeven (PE5PVB) een lezing over zijn zelfbouwpakket voor een digitale FM/AM-ontvanger. Hij ontwikkelde dat gedurende de coronaperiode. Sjef is een vervend FM-DX’er en gebruikt de ontvanger ook binnen de amateurbanden. De SDR-ontvanger is gebaseerd op de NXP-chip TEF 6686 en heeft een frequentiebereik van 65-108MHz en 144kHz-27MHz. Vanwege de geïntegreerde besturing op basis van de ESP32-microcontroller en het kleuren display, werkt het apparaat volledig zelfstandig.

Het doel van het project was om een zo uitgebreid mogelijke ontvanger te ontwerpen die eenvoudig nagebouwd kan worden. Dat doel heeft hij bereikt: wereldwijd zijn er honderden ontvangers gebouwd door zowel zend- als luisteramateurs.

Tijdens de lezing neemt Sjef zijn toehoorders mee in het ontwerp van zowel hard- als software, de struikelblokken en de geboekte successen.

Lees meer over het programma van de Dag voor de RadioAmateur op 29 oktober.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.