De RSGB kan rekenen op een landelijk team van vrijwilligers

Het jaarlijks evenement dat de onmisbare bijdrage van vrijwilligers aan de Radio Society of Great Britain (RSGB) accentueert. Van 1 tot en met 7 juni 2024 was het wederom de ‘Week van de Vrijwilliger’ bij de Radio Society of Great Britain.
Ook dit jaar zette de Radio Society of Great Britain andermaal de talrijke vrijwilligers in de kijker.
Met verhalen, foto’s en ook een video werd aandacht besteed aan hun onmisbare bijdrage. Vrijwilligerswerk gaat van het verwerken van data tot het delen van nieuwsberichten. Elke vrijwilliger verdient een groot applaus. Zij zijn degenen die de hobby doen groeien met passie en kennis.

Vrijwilligers

De RSGB benadrukt dat zonder deze helden amateurradio niet zou bestaan in de huidige vorm en dus verdienden deze talrijke vrijwilligers een diepe buiging en natuurlijk ook een luid applaus. Vrijwilligers zijn het kloppend hart van de RSGB. Vrijwilligers zijn mensen die een breed scala aan taken vervullen, gaande van het beheren van awards en QSL-kaarten tot het lezen van nieuwsberichten op de radio. Hun toewijding en expertise maken een wereld van verschil voor de organisatie en de  amateurradiogemeenschap als geheel.

RSGB

Ruim 800 leden doen vrijwilligerswerk voor de RSGB

De RSGB kan rekenen op een groot landelijk team van deskundige en toegewijde vrijwilligers en wil elk jaar tijdens deze speciale week zoveel mogelijk mensen alsook hun onvermoeibare inzet in de schijnwerpers zetten.
Ruim 800 leden doen vrijwilligerswerk voor de RSGB. Deze vrijwilligers hebben veel verschillende opdrachten. Gedurende de ‘Week van de Vrijwilliger’ werden verhalen, foto’s en ook een video gedeeld om de inspanningen en prestaties van de vrijwilligers in de schijnwerpers te zetten.

Steve Morton

Steve Morton is lid van het G8SFR Coördinatiecomité voor Emerging Technology (ETCC).

Sinds 1994 ben ik vrijwilliger bij de RSGB en sindsdien vervul ik min of meer dezelfde rol. Toen ik voor het eerst bij de RSGB DCC (Datacoms Committee) kwam, gebruikte ik mijn organisatorische en communicatieve vaardigheden om een groot aantal NoV-aanvragen voor knooppunten en mailboxen in heel Groot-Brittannië te verwerken.
Tegenwoordig doe ik nog steeds min of meer hetzelfde, maar dan voor Simplex Internet Gateways en Packet Radio-toepassingen. De wijze van aanvragen en verwerken van de aanvragen is de afgelopen 29 jaar natuurlijk ingrijpend veranderd. In de jaren negentig zat ik urenlang aan de telefoon voor het uitzoeken van applicaties, maar dit gebeurt tegenwoordig allemaal via e-mail.
In 2010 ben ik met pensioen gegaan als spectrummanager voor een Britse overheidsafdeling. Dus zorgt mijn vrijwilligersrol ervoor dat de grijze massa blijft doordraaien. Ik vind het leuk om aan de radiohobby de vriendschap terug te geven die ik door de jaren heen van veel radioamateurs heb mogen krijgen.

Lindsay Pennell G8PMA

Lindsay Pennell G8PMA is Awards Manager en QSL Bureau sub-manager voor oproepgroepen G1, G2 en G3G tot G3L.

Ik doe vrijwilligerswerk omdat het simpelweg mijn plezier in de hobby vergroot. Als Awards Manager kan ik andere radioamateurs aanmoedigen en coachen in een aspect van de hobby waar ik van geniet, namelijk het jagen op prijzen. Dit heeft mij ertoe aangezet om een paar artikelen voor RadCom over dit onderwerp te schrijven. Prijzen bieden een focus voor mijn activiteiten, dingen om naar te streven in plaats van enkel en alleen maar de QSO’s te maken.
Door met de QSL-kaarten om te gaan, kan ik een aantal geweldige QSL-kaarten van over de hele wereld zien. Ik ontvang zelf graag fysieke QSL-kaarten. Dus het is leuk om deel uit te maken van het systeem dat ze naar andere radioamateurs brengt die ze verzamelen.

Mícheál ‘Mick’ MI0HOZ

Mícheál ‘Mick’ MI0HOZ is regionale vertegenwoordiger 8 (Noord-Ierland) en GB2RS-nieuwslezer.

Ik doe nu al een paar jaar vrijwilligerswerk. Ik begon les te geven voor de radio-examens en daarna het nieuws te lezen, zowel op 80m als op DMR. Mijn eerste ervaring met het lezen van het nieuws was ontmoedigend, maar al snel werd het gemakkelijker. Ik luister graag naar de reportages en praat graag met mijn luisteraars.

Ik geef nu ongeveer twee jaar les via Skype en heb een aantal studenten door de Foundation-, Intermediate- en Full-examens gehaald. Onlangs kwam de rol van regionale vertegenwoordiger ter sprake en werd ik zonder tegenstand gekozen. Ik ben nog steeds bezig met het vinden van mijn draai, maar geniet er elke dag meer en meer van. Ik hoop een verschil te kunnen maken en kijk uit naar de komende jaren.

GB2RS

De wekelijkse radio-uitzending van de Radio Society of Great Britain (RSGB).

Het station GB2RS, dat de wekelijkse radio-uitzending van de Radio Society of Great Britain (RSGB) verzorgt, is een essentieel communicatiemiddel voor radioamateurs in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten. Elke zondag wordt het nieuws voorgelezen door een team van vrijwillige nieuwslezers waardoor de talrijke luisteraars op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, evenementen en updates in de wereld van de amateurradio.

Deze uitzendingen bevatten een breed scala aan onderwerpen, van lokale evenementen en activiteiten tot internationaal nieuws. Zoals bijvoorbeeld de benoeming van de IARU-president en vicepresident. Speciale evenementen, zoals de herdenking van de tachtigste verjaardag van D-Day zijn eveneens uitvoerig belicht. Hierbij werden bovendien speciale roepnamen (zoals GB2DAY) geactiveerd om dit historische moment te herdenken.

Nieuwsdienst

De GB2RS-nieuwsdienst is niet alleen een bron van informatie, maar ook een platform voor educatie en gemeenschapsopbouw. Het biedt radioamateurs de kans om te leren over nieuwe technologieën en operationele praktijken. Alsook om ervaringen en kennis uit te wisselen. Het is overigens een weerspiegeling van de dynamische en voortdurend evoluerende aard van de amateurradiohobby.

Leden van de RSGB met een volledige of intermediaire licentie kunnen zich aanmelden om vrijwillige nieuwslezers te worden, waarbij ze begeleiding en ondersteuning krijgen van de GB2RS-manager. Dit speciaal voor zij die geïnteresseerd zijn en willen bijdragen aan de GB2RS-nieuwsuitzendingen.

De GB2RS-nieuwsuitzendingen zijn niet alleen beperkt tot de traditionele radiofrequenties. Ze zijn ook beschikbaar als podcasts en scripts op de RSGB-website, waardoor ze toegankelijk zijn voor een breed publiek. Dit zorgt ervoor dat de informatie rondom amateurradio toegankelijk is voor iedereen, ongeacht hun locatie of de mogelijkheid om de uitzendingen live te ontvangen.
In een tijd waarin communicatie steeds meer gedigitaliseerd wordt, blijft de GB2RS-nieuwsdienst een belangrijk ankerpunt voor de amateurradiogemeenschap. Aldus is dit een wekelijkse herinnering aan de kracht van radio om mensen te verbinden en gemeenschappen te bouwen. Het is een traditie die voortduurt en zich aanpast aan de moderne tijd, terwijl het de kernwaarden van amateurradio – educatie, gemeenschapszin en passie voor communicatie – blijft uitdragen.

Jon Matthews G6ASK

Jon Matthews G6ASK is één van de vele vrijwilligers en hoopt zolang mogelijk te kunnen doorgaan hiermee.

Elke zondag wordt het nieuws voorgelezen door een team van vrijwillige nieuwslezers, waardoor de luisteraars op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, evenementen en updates in de wereld van de amateurradio.

Elke week komen ruim 100 vrijwilligers samen om de GB2RS-nieuwsuitzending te verzorgen. In augustus 2021 voegde Jon Matthews G6ASK zich bij dit enthousiaste team. Hij begon elke week met lezen van het nieuws op VHF en in juli 2022 sloot hij zich aan bij het HF-team. En dit doet hij elke derde zondag in een rotatie met twee andere vrijwilligers. In de drie jaar dat hij vrijwilligerswerk doet, heeft hij amper één zondag gemist.
Hij besloot zich als vrijwilliger aan te melden nadat hij een advertentie voor nieuwslezers in RadCom had gezien. Onder zijn vrienden en familie staat Jon bekend als spraakzaam en daarom leek de vrijwilligersrol een logische keuze voor hem. Nadat hij contact had opgenomen met de GB2RS-manager, Steve Richards G4HPE, sloot hij zich aan bij het team.

Nieuwslezer

Jon Matthews G6ASK heeft al meer dan 40 jaar een licentie en hij vindt het geweldig om iets terug te kunnen doen voor de hobby. Hij zou iedereen die er over nadenkt om vrijwilliger te worden, aanmoedigen om er voor te gaan. Hij heeft gemerkt dat hij sinds zijn vrijwilligerswerk actiever is geworden.
En nu is hij trouwens ook beroemd geworden in de amateurradiogemeenschap als direct gevolg van het feit dat hij nieuwslezer is geworden.
Een geweldige groep vaste bezoekers komt elke zondagochtend langs en het geeft enorm veel voldoening om te weten dat de service door zo velen goed wordt ontvangen en gewaardeerd.
Jon zegt: “De hele ervaring is en blijft enorm lonend en ik hoop zo lang mogelijk door te gaan. Hoewel het in eerste instantie misschien intimiderend lijkt, is de amateurradiogemeenschap ongelooflijk behulpzaam.”

Elke zondag een uitzending

De GB2RS nieuwsuitzendingen worden elke zondag uitgezonden op vele amateurbanden van 160m tot microgolffrequenties alsook via de QO-100 amateursatelliet. Naast traditionele gesproken lezingen zijn de GB2RS nieuwsuitzendingen beschikbaar via amateurtelevisie-uitzendingen en ook als podcast.
Het volledige schema van GB2RS-uitzendingen is hier te vinden.
De GB2RS nieuwsuitzendingen bevatten items die van belang zijn voor radioamateurs en luisteraars, samen met actuele informatie over wedstrijden, speciale evenementen en propagatie.
De wekelijkse radio-uitzending van de Radio Society of Great Britain (RSGB) is een essentieel communicatiemiddel voor radioamateurs in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten.

De uitzendingen bevatten een breed scala aan onderwerpen, van lokale evenementen en activiteiten tot internationaal nieuws.
De GB2RS-nieuwsdienst is niet alleen een bron van informatie, maar ook een platform voor educatie en gemeenschapsopbouw. Het biedt radioamateurs de kans om te leren over nieuwe technologieën en operationele praktijken.
Leden van de RSGB met een volledige of intermediaire licentie kunnen zich aanmelden om vrijwillige nieuwslezers te worden.
De GB2RS-nieuwsuitzendingen zijn niet alleen beperkt tot de traditionele radiofrequenties. Ze zijn ook beschikbaar als podcasts en scripts op de RSGB-website. In een tijd waarin communicatie steeds meer gedigitaliseerd wordt, blijft de GB2RS-nieuwsdienst een belangrijk ankerpunt voor de amateurradiogemeenschap.

VERON

Vrijwilligers gezocht

Video

Deze video over het werk van vrijwilligers legt uit wat hen motiveert en wat ze eruit halen.

Bekijk ook onderstaande video:

Zie ook:
The face behind the call – Martyn Baker G0GMB
GB2RS uitzendschema PDF

National Radio Centre – Radio Society of Great Britain.
GB2RS News – the RSGB’s weekly radio broadcast news service : Radio
GB2RS News Broadcast Schedule – Radio Society of Great Britain
GB2RS News Scripts – Radio Society of Great Britain

bron: RSGB vrijwilligers en GB2RS nieuws

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ