Hamradio op picoformaat

Hamradio op picoformaatBij het bekende Hackaday is een mooi artikel verschenen over hamradio op picoformaat. En wat ze daar precies mee bedoelen leggen ze zelf alsvolgt uit:…

Er zijn genoeg hobby’s met een enorm prijskaartje. En radioamateurisme kan daar zeker één van zijn. Ervaren radioamateurs kunnen radio’s hebben die duizenden euro’s kosten. Met enorme, bestuurbare antennes op masten die net zo duur kunnen zijn.

Maar er is ook een kant van de hobby die dit allemaal overboord gooit ten gunste van de eenvoudigste, goedkoopste radio’s en antennes die nog steeds de klus kunnen klaren. Software-defined radio (SDR) heeft deze praktijk ook opgevoerd tot maximaal. En de hier beschreven radiomodule gebruikt bijna niets meer dan een microcontroller om in de lucht te komen.

Raspberry Pi Pico

Het ontwerp maakt gebruik van de mogelijkheden van de Raspberry Pi Pico om bijna alle mogelijkheden van de radio aan te kunnen. De RF-oscillator wordt aangestuurd door een van de programmeerbare I/O (PIO) pinnen van de Pico. Dat ontlast de processor enigszins. Voor AM en SSB, waarbij ook de amplitude moet worden geregeld, wordt een PWM-signaal gegenereerd op een andere PIO. Die wordt vervolgens gemengd met de RF-oscillator met behulp van een analoge multiplexer.

Het ontwerp bevat ook een microfoon met een voorversterker die kan worden aangesloten op een derde PIO. Als alternatief kan audio worden ontvangen van een computer via de USB-interface. Er is meer processorrekenkracht nodig bij het genereren van fase-gemoduleerde signalen zoals RF. Maar de Pico is nog steeds goed in staat om al deze taken uit te voeren zonder jitter groter dan een klokcyclus.

Natuurlijk levert dit slechts een signaal met een vermogen van een paar milliwatt. Dus voor het maken van bruikbare radiocontacten met dit circuit is vrijwel zeker een versterker nodig. Omdat de Pico het zware werk doet, hoeft de versterker echter niet ingewikkeld of duur te zijn.

Zo bouw je met slechts een paar externe onderdelen een picoformaat Ham Radio-zender van 0,5-30 MHz. Het ding genereert SSB, AM, FM en CW uitgangssignalen. Gebruik de ingebouwde microfoon of stream audio vanuit een PC.