Internationale Marconi Dag op 27 april 2024

Internationale Marconi Dag op 27 april 2024Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Guglielmo Giovanni Maria Marconi in 1874 werd geboren. De Cornish Radio Amateur Club organiseert daarom dit jaar op 27 april de Internationale Marconi Dag. Met deze dag vieren we de enorme rol die Guglielmo Marconi heeft gespeeld bij de uitvinding van radio.

De Internationale Marconi Dag is een jaarlijks terugkerend 24-uurs radioamateurevenement dat de geboorte van Marconi op 25 april 1874 viert. Hiervoor kiest men de zaterdag die het dichtst bij de geboortedag van Marconi ligt. Vandaar dat het dit jaar op 27 april zal plaatsvinden.

Het doel

Het doel van de dag is om amateurradioliefhebbers van over de hele wereld contact te laten maken met historische Marconi-sites met behulp van communicatietechnieken die lijken op de technieken die Marconi zelf gebruikte.

Het is echt een feestdag voor uitvinders. Immers, de draadloze transmissie of de radio ontstond door het innovatieve werk van Guglielmo Marconi, een Italiaanse uitvinder en elektrotechnisch ingenieur. Aan hem wordt de uitvinding van het radiotelegrafiesysteem, de Wet van Marconi en het verzenden van de eerste draadloze transmissie over open zee toegeschreven.

Een stukje geschiedenis

Je luistert ernaar op weg naar je werk, tijdens je Uber-rit en zelfs op je mobiele telefoon. We hebben het over de radio en zijn uitvinder, Guglielmo Marconi. Deze uitvinding legde de basis voor draadloze communicatie zoals we die nu kennen.

Vóór de 19e eeuw waren draadloze telegraafkabels en de telefoon nog niet uitgevonden, laat staan draadloze transmissie op afstand of het internet. Maar waar anderen een gebrek zagen, zag Marconi een kans voor een wetenschappelijke doorbraak.

Marconi werd in de adelstand geboren in Bologna, Italië, als zoon van Giuseppe Marconi en Annie Jameson. Hij kreeg zijn hele leven thuisonderwijs van de beste leraren. En hij bracht daarnaast het grootste deel van zijn jeugd door met reizen met zijn moeder en broers. Zo raakte hij gefascineerd door wetenschappelijke projecten. Zijn natuurkundeleraren waren zijn opmerkelijkste mentoren. En ze leerden hem de grondbeginselen van pas ontdekte theorieën over elektriciteit en studies van Heinrich Hertz.

Dit voedde de passie voor elektrotechniek in de jongeman. En aan het begin van de jaren 1890 begon hij te werken aan het idee van draadloze telegrafie en radiogolven. Dat was in die tijd geen nieuw concept. Zijn verhuizing naar Londen op 21-jarige leeftijd leidde tot zijn eerste doorbraken: het eerste patent voor een communicatiesysteem op basis van radiogolven en de oprichting van de Marconi Company.

Marconi ontwikkelde tevens het systeem dat de eerste draadloze communicatie over open zee en het eerste radiobericht over de Atlantische Oceaan mogelijk maakte. Na het winnen van zijn Nobelprijs voor Natuurkunde in 1909, wonnen Marconi en zijn radio-uitvinding enorm aan populariteit. Hij werkte ook aan de vroege innovaties van de microgolftechnologie. En dat hield hij vol totdat hij op 63-jarige leeftijd overleed.

Links