Kort radioamateurnieuws – week 33, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsLees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.

Kort radioamateurnieuws van deze week:

  1. QO-100 als relaisstation voor luchtballon
  2. Presentaties Ham Expo tot 8 september beschikbaar
  3. SDRPlay geeft SDRuno versie 1.4 vrij

Kort radioamateurnieuws

1. QO-100 als relaisstation voor luchtballon

Phil Crump meldt via Twitter dat DL4AD’s luchtballon (DL4MDW-11) de geostationaire satelliet QO-100 als relaisstation gebruikt om positie-informatie door te geven. Op 11 augustus werd de ballon in Berlijn gelanceerd. Inmiddels bevindt hij zich boven Mongolië. Dat het mogelijk is om met een zendvermogen van minder dan 1 Watt op 2,4 GHz en een eenvoudige antenne die onder de ballon hangt over de QO-100 te werken, is bijzonder te noemen. Helaas zijn er maar weinig details over het project bekend.

Bekijk voor meer informatie de berichten op het Twitter-account van Phil: Twitter-account Phil Crump.

2. Presentaties Ham Expo tot 9 september 2020 beschikbaar

Eerder berichtten wij dat de Ham Expo dit jaar vanwege de coronacrisis een online evenement zou zijn. Dit evenement werd op 8 en 9 augustus gehouden. Meer dan 14.000 mensen “bezochten” de Expo gedurende deze twee dagen. Bovendien registreerden zich in totaal 26.000 mensen. Velen van hen zullen gebruikmaken van de mogelijkheid om de Expo alsnog online te bezoeken. Alle presentaties en ook de stands zijn voor een ieder toegankelijk tot 9 september 2020. Ga daartoe naar de volgende website: QSO Today Ham Expo 2020.

Vanwege het succes komt er een vervolg: op 13 en 14 maart 2021 is de volgende Ham Expo, wederom online.

3. SDRplay geeft SDRuno versie 1.4 vrij

SDRuno is de geavanceerde SDR-software van de Engelse firma SDRplay, ontwikkelaar van onder andere de SDR-ontvangers RSPduo en RSP1a. SDRplay lanceerde op 12 augustus versie 1.4 van SDRuno. Belangrijke toevoegingen in deze nieuwe versie:

  1. Ondersteuning voor plugins, waarmee softwareontwikkelaars SDRuno onafhankelijk van SDRplay kunnen uitbreiden. Standaard levert SDRplay zelf drie plugins mee: een audiorecorder, een DAB+-ontvanger en een client voor DX-cluster. De laatste plugin kan spots van het DX-clusternetwerk in de waterval tonen. Bekijk de uitleg van DX-clusterondersteuning op de volgende YouTube-video: SDRuno DX-cluster plugin.
  2. Het squels-drempelniveau kan nu in het spectrum weergegeven worden, waardoor het inregelen makkelijker wordt. Zie ook: SDRuno Squelch Function
  3. Tijdens het opstarten van SDRuno kan nu automatisch de I/Q-stream gestart worden, waardoor de ontvangst direct begint.
  4. Het venster voor het spectrum en de waterval is nu geschikt voor ultra-wide 4K-monitoren (5120×2160).

Bezoek voor meer informatie over SDRuno de website van SDRplay: SDRuno