Brand in restaurant de Lichtmis

Brand in restaurant de LichtmisGrote brand in restaurant de Lichtmis. Woensdagmiddag 12 augustus 2020 brak rond het middaguur brand uit in restaurant de Lichtmis. Er is veel schade en voorlopig is er nog geen zicht op wanneer het restaurant weer herbouwd is en open kan. Velen van ons kennen het restaurant van de jaarlijkse radiomarkt op de vierde zaterdag van september. Dit jaar is die radiomarkt vanwege de Covid-19 pandemie afgelast maar hopelijk kunnen we volgend jaar weer wel naar de markt met een dan herbouwd restaurant.

Afdelingsbijeenkomsten VERON afdeling Meppel

Reeds zo’n 40 jaar is het ook de locatie waar de VERON afdeling Meppel de bijeenkomsten houdt. Ook zijn er, bij voldoende belangstelling, in mei de antennemetingen. Daarnaast er is wel eens de VHF-dag gehouden. Tevens zijn er enkele relaisstations voor digitale verbindingen in de reclamemast opgesteld. Het is dus voor onze amateuractiviteiten een belangrijke plaats die hopelijk niet verloren gaat. Wij wensen de familie Huisman en de personeelsleden sterkte bij het verwerken van de schok en de wederopbouw van de onderneming.

 

Een reportage is te vinden via de regionale omroep voor Overijssel: RTV Oost:

https://www.rtvoost.nl/nieuws/334299/Grote-brand-bij-wegrestaurant-De-Lichtmis

https://www.rtvoost.nl/nieuws/334302/Peter-keek-machteloos-toe-hoe-het-vuur-zijn-restaurant-De-Lichtmis-verwoestte-Vreselijk

Wim Hoek, PA3AKK

Electron september 2017

De Electron van september 2017 besteedde uitgebreid aandacht aan de Lichtmis. Dit is een klein stukje uit dat verhaal.

De Lichtmis: al bijna 40 jaar een centrum van radio-activiteit

VERON-afdeling Meppel is al jaren lang vanaf De Lichtmis actief. In 1979 raakte de afdeling haar vaste stek in Nico Schepers Snackbar in Meppel kwijt. Na enig omzwerven vonden ze een nieuw vast en gratis onderdak bij Bertus Huisman, in zijn wegrestaurant De Lichtmis. Dit door toedoen van Henk Tempelman PE0RTM, die in die tijd als servicemonteur rondreed en hierover met eigenaar Bertus in gesprek kwam. Er hoefde niet lang over te worden nagedacht. Waar vind je elders tenslotte zo’n onderdak. Gratis en ook nog goed bereikbaar door zijn gunstige ligging. We kregen de beschikking over de zijzaal van het restaurant voor onze maandelijkse afdelingsbijeenkomsten.  En 37 jaar later zitten  we daar nog steeds… Het is een prima plek.

Bertus Huisman lid van de VERON

In eigenaar Bertus Huisman treffen we niet alleen de ‘huisbaas’ van De Lichtmis. Maar ook iemand die geïnteresseerd is in onze hobby en met ons meedenkt in het organiseren van allerlei activiteiten. Al ras wordt hij lid van de VERON. Zo komt het idee om jaarlijks een radiomarkt te beginnen uit zijn brein. We begonnen destijds bij de viering van het 25-jarig bestaan van onze afdeling met een Open Huis om meer belangstelling voor onze hobby te kweken. Tijdens het Open Huis werd een kleine radio-onderdelenmarkt gehouden op tafels in het restaurant. De markt voorzag in een behoefte en samen met Henk Tempelman PE0RTM werd de basis gelegd voor een jaarlijks terugkerende markt, die later zou uitgroeien tot de grootste ‘openlucht’ radio-markt.

Overigens heeft zoon Peter twee jaar geleden het wegrestaurant overgenomen. Ook de webredactie wenst de familie Huisman en de personeelsleden sterkte bij het verwerken van de schok en de wederopbouw van de onderneming.