Zendamateurs druk bezig met voorbereidingen 2 meter DATV experiment

RB-TV experimenten ter voorbereiding van DATV experiment 2 meterOp 22 augustus 2020 van 12.00 tot 16.00 UTC organiseert VERON een DATV reduced bandwidth experiment op de 2 meterband. Tijdens dit 4 uur durende experiment moet blijken of deze band geschikt is om dergelijke RB-TV experimenten te kunnen uitvoeren. Een aantal zendamateurs zijn al druk bezig met de voorbereidingen en zijn alvast begonnen met testen. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat niet alleen zenden een uitdaging is maar ook het ontvangen van RB-TV signalen blijkt een uitdaging.

PA800D druk met experimenteren

Ruud PE0RH en Erik-Jan PA1ER zijn aan het experimenteren om op zaterdag 22 augustus mee te kunnen doen.

PA1ER: Als we zeker weten dat het gaat lukken melden we ons aan

Als zender gebruikt PA800D, de speciale roepletters van PI4DEC, een DATV-Express met een LimeSDR. Maar het vermogen van de zender is nog niet voldoende en daar werken Ruud en Erik-Jan nu aan. Ook het filteren vergeten Ruud en Erik-Jan niet. Als ontvanger is een RTL-stick gekozen.

PA6URK ook bezig met testen

Ook afdeling a41 Flevoland is druk bezig om een signaal in de lucht te krijgen. Randall, PE1SDE en Marcel, PA3HEB zijn 22 augustus actief als PA6URK vanuit de vuurtoren op Urk. Met een 40W eindtrap hopen zij leuke verbindingen met RB-TV te kunnen maken.

We gaan proberen mooie verbindingen te maken vanaf de vuurtoren, aldus PE1SDE

PA3BYV, Poll experimenteert ook

Voor de webredactie geen onbekende, Poll PA3BYV is webredacteur bij de PR Commissie en ook druk bezig met testen. Poll heeft de zaak werkend maar mist nog het benodigde vermogen. Maar Poll heeft er zin in, inmiddels zijn er PA’s binnen om 60W DATV te kunnen maken.

Mooi initiatief! meldt Poll

Resultaten van het laatste experiment

PA0T, PS3FXB, PE2TV, PE1BR en PE1ITR zijn al actief geweest met experimenteren op de 2 meterband met RB-TV. Voorlopige uitkomst is dat er best wat zendvermogen nodig is. SDRAngel kan niet eenvoudig decoderen met QSB. Voor de komende tijd staat het verbeteren van het station op de agenda. PE1ITR meldt nog dat hij op een locatie gaat zitten met vrij zicht op het noorden, op 22 meter hoogte en 350 Watt DATV beschikbaar.

Als niet VERON-lid ook welkom

Natuurlijk mag je ook als niet lid van VERON deelnemen aan dit experiment. Ook hier geldt resultaten opsturen via e-mail naar datv-experiment@veron.nl.

RB-TV experimenten ook interessant voor luisteramateur

Ook voor de luisteramateur zijn deze RB-TV experimenten een leuke uitdaging. Het ontvangen van een RB-TV signaal blijkt nog een hele opgave. Doe daarom gerust mee als luisteramateur. Met een RTL-Dongle en een beam moet het al lukken. Hoe dit werkt is te zien op de pagina https://www.veron.nl/nieuws/datv-met-sdrdongle/. Kijk op de DATV pagina hoe je kunt deelnemen.

Maak een korte filmopname van jouw experiment en deel dit met de webredactie. Bij voldoende geschikt materiaal maken we er een afspeellijst van voor op het YouTube kanaal van VERON.

Ruud, PE0RH

DATV RB-TV experiment

Talkback kanaal

Uit alle terugkoppeling blijkt dat ontvangst best een uitdaging is. Daarom is het van belang om het talkback kanaal te gebruiken. Met de BATC zijn afspraken gemaakt om hun DXspot te gebruiken. Deze DXSpot is te vinden op https://dxspot.batc.org.uk/.

Het RB-TV experiment krijgt inmiddels ook internationale belangstelling en vanuit de UK is gemeld dat de antennes deze dag onze kant op staan.

Instellingen

Weet je niet welke instellingen te gebruiken? Dan volgt hier het advies van Rob PE1ITR die al meer ervaring heeft opgedaan met RB-TV

 • Gebruik mode: DVB-S2
 • Symbol rate: 125k
 • FEC: 1/2
 • Modulatie: QPSK
 • Encoding: H.264

Maar het gaat hier natuurlijk om een experiment en met behulp van het talkback kanaal zijn meerdere instellingen te testen. Natuurlijk is een alternatief talkback kanaal ook te gebruiken.

Not more of the same

Meer informatie

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?