Het maken van een behuizing en mooie frontplaat

Het maken van een behuizing en mooie frontplaatIn de VERON afdeling Wageningen en de VRZA afdeling Zuid-Veluwe zijn enkele knutselprojectjes ontwikkeld door Mans Jansen PA0MBJ.

Onder veel radio amateurs zijn de actieve antenne en de X-Phase QRM killer erg populair. Details van deze en andere knutsel projectjes staan op de site van de VERON afdeling A43 Wageningen.

Na de bouw en test heb ik ze recent in een behuizing geplaatst. Over die behuizing hier wat meer informatie, en met name over het maken van een mooie frontplaat. Ik zou zeggen doe er uw voordeel mee, voor dit of voor andere projecten.

De behuizing

Die behuizing is een 19 inch kastje dat nog leeg stond. En omdat het groot genoeg is heb ik beide projectjes bij elkaar in deze behuizing gestopt. Niet alleen omdat het past, maar ik gebruik de QRM killer en de actieve antenne heel vaak ook samen. Die actieve antenne is namelijk erg geschikt om als sense antenne voor de QRM killer te fungeren.

Naast de keuze om beide projectjes in één kast te plaatsen, heb ik gekozen om:

  • Alleen BNC connectors te gebruiken
  • Alle connectors en knoppen op de frontplaat
  • Voeding extern, 12V, via banaan pluggen
  • Beide projectjes een eigen aan/uit schakelaar met led indicator
  • Coax aansluitingen op QRM killer print met SMA, en met SMA-BNC female kabeltjes naar het front

De frontplaat

Voor de frontplaat heb ik een plaatje aluminium gebruikt, met daarop een fotosticker. Het ontwerp is gemaakt in een tekenprogramma waarin je in verschillende lagen kunt tekenen. Het gatenplan heb ik in één laag getekend. Vervolgens in een andere laag de tekeningen en tekst.

In onderstaande foto het eindresultaat. Voor meer foto’s en tips kunt u het hele verhaal lezen op deze webpagina over de bouw van een X-phase QRM-killer en BIAS-TEE.

Gerrit, PA3BYA

 

Het maken van een behuizing en mooie frontplaat

Het eindresultaat van de voorkant van de X-phase QRM-killer en BIAS-TEE in één kast.