Kort radioamateurnieuws – week 23, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Herinnering: vanmiddag RF-webinar “Tussen schemer en dageraad”,
  2. WSJT-X versie 2.4 met Q65 nu officieel beschikbaar,
  3. Voorlopige programma HAM RADIO WORLD bekend

Kort radioamateurnieuws

1. RF-webinar op 13 juni: “Tussen schemer en dageraad”

Op zondag 13 juni vanaf 15:00 uur verzorgt Henk PA2S een RF-webinar. Hij neemt je dan mee naar de schatkamer van de nachtelijke ionosfeer, die tussen avondschemer en ochtendgloren vele verrassingen kent!

Naast theoretische achtergronden belicht hij ook praktische kanten, zoals tijdstippen van de gunstige omstandigheden. Ook legt hij uit waarom bepaalde gebieden op aarde lastiger te bereiken zijn. Een waarschuwing is wel op zijn plaats, want als je eenmaal gegrepen bent door het eigenzinnige karakter van de ionosfeer, laat het je niet meer los!

Voor meer informatie en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. WSJT-X versie 2.4 met Q65 nu officieel beschikbaar

WSJT-X versie 2.1.2

Het WSJT-ontwikkelteam heeft versie 2.4.0 van het populaire programma voor digitale transmissiemodes WSJT-X beschikbaar gemaakt. Deze versie bevat de nieuwe Q65-mode.

Q65 is ontworpen voor QSO’s over bijzonder moeilijke propagatiepaden. Op paden met een dopplerverschuiving van meer dan een paar Hz zijn de prestaties van de Q65 de beste van alle WSJT-X-modes. Q65 is in het bijzonder zeer effectief voor troposferische scatter, ionosferische scatter, TEP, EME en andere propagatiepaden met snel variërende zwakke radiosignalen op VHF en hogere banden.

Net zoals de meeste andere WSJT-X-modes maakt ook Q65 gebruik van frequency-shift keying (FSK), in dit geval met 65 tonen: 65-FSK. Q65 kent vijf sub-modes met respectievelijk een zend/ontvangst-periodeduur van 15, 30, 60, 120 en 300 sec. De berichtenstructuur van deze digitale modes is overigens gelijk aan die van bijvoorbeeld FT8 en FT4.

Behalve versie 2.4.0 van WSJT-X heeft het ontwikkelteam ook een testversie van versie 2.5.0 beschikbaar gesteld. In versie 2.5.0 is Q65 verder geoptimaliseerd. De Q65-decoder meet nu en compenseert voor lineaire frequentiedrift in het Q65-signaal.

Testen laten zien dat Q65 het mogelijk maakt om met een eenvoudige Yagi en 100 Watt vermogen op de 6m-band bijna iedere dag afstanden tot 2000 km te overbruggen – en dat bij matige condities.

Meer informatie op de WSJT-X-website: WSJT-X Home Page

3. Voorlopige programma HAM RADIO WORLD bekend

De DARC laat op haar website weten dat het voorlopige programma van HAM RADIO WORLD bekend is. HAM RADIO WORLD is het virtuele alternatief voor HAM RADIO Friedrichshafen, dat vanwege de coronasituatie werd geannuleerd. Tijdens dit online evenement kun je in het weekend van 25 tot 27 juni rondstruinen, vrienden ontmoeten, zaken doen, lezingen bezoeken, kamperen en zelfs een virtueel biertje drinken.

Het voorlopige programma (Duitstalig): Uitzendschema HAM RADIO WORLD