Kort radioamateurnieuws – week 31, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsLees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.

Kort radioamateurnieuws van deze week:

  1. RadCom Basics van juli 2020 gratis beschikbaar
  2. Meer dan 12.000 aanmeldingen voor Virtual Ham Expo
  3. DARC-perbericht: 200 jaar elektromagnetisme

Kort radioamateurnieuws

1. RadCom Basics van juli 2020 gratis beschikbaar

RSGBRadCom Basics is een tweemaandelijkse, digitale publicatie van de Engelse radioamateurvereniging RSGB, waarin essentiële onderwerpen over amateurradio op een toegankelijke manier worden besproken. Deze publicatie is normaal alleen beschikbaar voor RSGB-leden, maar als extraatje in deze coronatijd maakt de RSGB de editie van juli voor iedereen toegankelijk. De gratis editie van juli bespreekt onder andere de volgende onderwerpen:

  1. Sporadische E
  2. Morsecode
2. Meer dan 12.000 aanmeldingen voor virtuele Ham Expo

Eerder berichtten wij dat de Ham Expo dit jaar vanwege de coronacrisis een online evenement zal zijn. Dit evenement wordt op 8 en 9 augustus gehouden. De toegang is gratis, maar aanmelding is vereist. Inmiddels hebben zich meer dan 12.000 geïnteresseerden aangemeld.

Het evenement is meer dan een typische online bijeenkomst: het maakt gebruik van een professioneel, virtueel platform waarmee zoveel mogelijk een echte conferentie kan worden nagebootst. Zo kent het platform onder andere een tentoonstellingsruimte met ‘bemande’ stands, presentatieruimten en zelfs een lobby.

De Expo biedt vier parallelle tracks met presentaties. Iedere spreker kan daarbij zijn eigen slides en white papers aanbieden. Ook is er na iedere presentatie een vraag-en-antwoordsessie.

Ham Expo krijgt verder meer dan dertig ‘bemande’ stands. Standhouders kunnen allerlei materiaal aanbieden, zoals video’s, handleidingen en productspecificaties. Bovendien is er via een Skype-achtig systeem directe communicatie met bezoekers mogelijk.

Meer informatie:
3. DARC-persbericht: 200 jaar elektromagnetisme

In een persbericht besteedt de Duitse radioamateurvereniging DARC aandacht aan het feit dat het 200 jaar geleden is dat de  Hans Christian Ørsted de samenhang tussen elektriciteit en magnetisme aantoonde. De Deense fysicus demonstreerde in 1820 als eerste tijdens een lezing hoe een elektrische stroom door een draad de naald van een kompas kon doen draaien. Kort daarop publiceerde hij zijn vinding. Uit zijn onderzoeksresultaten ontwikkelden zich de elektriciteitsleer en de elektrotechniek, en bovendien talloze toepassingen zoals radio en televisie, maar ook radioamateur-communicatie. Tot 1970 werd de eenheid van magnetische veldsterkte naar Ørsted vernoemd.

Meer informatie: