QSO Today virtuele Ham Expo 8-9 augustus 2020

QSO Today Ham ExpoOp zaterdag en zondag 8-9 augustus zal de eerste QSO Today virtuele Ham Expo plaatsvinden. Meedoen is gratis, maar inschrijven is wel nodig. De inschrijving staat inmiddels open. Ook is er al een schare van minstens 70 grote sprekers voor dit door de ARRL goedgekeurde evenement.

Voor beginners…

De presentaties beslaan een reeks onderwerpen. Een deel is praktisch, hands-on advies,  speciaal voor beginners. Steve Johnston, WD8DAS, bijvoorbeeld demonstreert basale soldeertechnieken voor reparatie en projecten. Marcel Stieber, AI6MS, daarentegen geeft een overzicht van verschillende soorten batterijen. Hij bespreekt de voor- en nadelen van veelgebruikte batterijsoorten. Inclusief de chemie, gebruik en misbruik en ook tips voor dagelijks gebruik.

… en gevorderden

Ook voor door-de-wolgeverfde amateurs heeft QSO Today virtuele Ham Expo het nodige te bieden. Onderwerpen zoals nieuwe technieken, uitbreidingen van apparatuur, 3D-printen en nog veel meer komen aan bod. Glenn Johnson, WØGJ, probeert een antwoord te geven op de vraag: “Is 3 dB een echtscheding waard?” Hij bespreekt daarmee een scala aan antenne-onderwerpen. Jim Veatch, WA2EUJ, beschrijft de bouw van een QRP-radio. En John Portune, W6NBC,  demonstreert hoe je van een satellietschotel een effectieve  2 meter of UHF-antenne kunt maken. Namelijk door er sleuven in te maken:  “The Slot Antenna — Undiscovered Country for Most Hams.” Speciaal voor gebruik waar er beperkingen voor antennes gelden.

Ook voor jongeren

Prominente jongerenopleider Carole Perry, WB2MGP, modereert een sessie waar toekomstige leiders in amateurradio aan het woord komen. Audrey McElroy, KM4BUN, spreekt over “Getting Girls Involved in STEM, Specifically Amateur Radio!”  Daarnaast spreekt Jack McElroy, KM4ZIA, over heteluchtballonen in zijn presentatie “Highly Flying Kids with HAB.”

QSO Today’s Eric Guth, 4Z1UG, zegt dat de uitdaging voor elke Ham Expo -lijfelijk of on-line- is om de presentaties begrijpelijk te houden. “Voor onze eerste virtuele Ham Expo hebben we gezorgd voor goede sprekers, zowel voor beginnende als voor ervaren amateurs,” zegt Guth. “We hebben al onze sprekers gevraagd om laser-scherp te zijn en praktische adviezen te geven.” Elke presentatie eindigt met  een live vraag-en-antwoord-sessie.

De volledige lijst met sprekers staat op QSO Today Virtual Ham Expo sprekerslijst.

Bron: ARRL