Groot-Britannië: glasvezel door de waterleiding

In Groot-Brittannië loopt momenteel een innovatief experiment om de uitrol van breedbandinternet in landelijke gebieden te versnellen. Dat zou moeten gebeuren door glasvezel door de bestaande waterleiding aan te leggen om daarmee huizen, bedrijven en mobiele masten met elkaar te verbinden.

De Britse regering geeft daartoe breedbandleveranciers toegang tot bestaande infrastructuur. Daarnaast stelt zij vier miljoen pond beschikbaar om te testen wat een snellere, meer vooruitstrevende en meer kosteneffectieve manier zou kunnen zijn om glasvezelkabels aan te sluiten. Dit zonder de hoge kosten voor graafwerkzaamheden in de straten.

Gigabit-plan

Deze nieuwe vooruitstrevende regeling zou een flinke boost kunnen geven aan het Gigabit-plan van de Britse regering. De regering overweegt om breedbandbedrijven toegang te geven tot meer dan een miljoen kilometer ondergrondse nutsleidingen.

Minister van Digitale Infrastructuur Matt Warman zegt daarover: “De kosten voor het opengraven van wegen vormen het grootste obstakel bij het aansluiten van moeilijk bereikbare gebieden. Maar onder onze voeten bevindt zich een enorm netwerk van nutsleidingen die vrijwel elk gebouw in het land bereiken. Daarom vragen we de vernieuwers van Groot-Brittannië ons te helpen deze infrastructuur te gebruiken voor een ​​tweeledig doel. Namelijk niet alleen voor vers en schoon water, maar ook voor razendsnelle digitale connectiviteit.”

Waterlekkages

Het project zal ook proberen oplossingen te vinden voor de grote hoeveelheid water (20% van het totaal) die elke dag verloren gaat door lekkages. Dat gebeurt door het plaatsen van sensoren in de waterleiding. Daarmee wil men de snelheid en de nauwkeurigheid verbeteren waarmee een lek kan worden opgespoord en gerepareerd.

Waterbedrijven hebben toegezegd de lekkages met 50% te verminderen en dit project kan daarbij helpen.

Elke mogelijkheid om glasvezelkabels via de waterleiding te laten lopen, moet overigens worden goedgekeurd door de Britse Drinkwaterinspectie (DWI) voordat deze in een echte omgeving wordt toegepast. De DWI eist strenge tests voorafgaand aan zo’n goedkeuring.

Het aanleggen van glasvezel door de waterleiding is overigens al eerder toegepast in andere landen, zoals in Spanje.

Bron: Broadband rollout trial to target hard-to-reach homes through UK’s water pipes

 

___

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ