Financieel Dagblad: zonnepanelen storen communicatie hulpdiensten

Afbeedling zonnepanelen.De digitale editie van het Financieel Dagblad (FD) opent vandaag met een artikel over storende zonnepanelen. In het bijzonder melden de auteurs Sandra Olsthoorn en Stijn van Gils dat de installaties de communicatie van de hulpdiensten kunnen storen. Zij baseren zich daarbij met name op informatie van Agentschap Telecom. Ook citeren zij onze bestuurder en webredacteur Johan Jongbloed, die meldt dat ook andere apparaten storende interferentie kunnen veroorzaken.

Overigens melden veel meer media vandaag het nieuws over de storende zonnepanelen. Onder andere: Teletekst, De Telegraaf, het Algemeen Dagblad, Omroep WNL en NU.nl.

Agentschap Telecom

Het Financieel Dagblad baseert haar verhaal op het jaarbericht 2020 van toezichthouder Agentschap Telecom (AT). Daarnaast sprak het FD met Erik Lucas, hoofd markttoezicht van AT. Lucas meldt in het betreffende artikel dat zij meer dan 100 klachten ontvingen over storingen van het C2000-communicatiesysteem door zonnepaneelinstallaties. C2000 is het systeem dat onze hulpdiensten (politie, brandweer, ambulancedienst) gebruiken om onderling te communiceren. Door de snelle toename van het aantal zonnepanelen, mede door de energietransitie, wordt het probleem alleen maar groter, aldus Lucas.

VERON

Sandra Olsthoorn, een van de auteurs van het FD-artikel, nam ook contact op met Johan Jongbloed, voorzitter van onze PR- en ICT-commissie. Johan gaf haar aanvullende informatie. Onder andere vertelde hij dat er veel meer soorten apparaten bestaan die storende interferentie kunnen veroorzaken, en daarbij niet alleen het C2000-systeem kunnen storen, maar bijvoorbeeld ook de scheepvaartcommunicatie of het WIFI-netwerk thuis.

SolarEdge

Naast Agentschap Telecom en de VERON, sprak het FD ook met SolarEdge, de fabrikant van zonnepaneelapparatuur die volgens de Duitse Bundesnetzagentur kort geleden een marktbeperkende maatregel kreeg opgelegd. De woordvoerder van SolarEdge laat in het FD-artikel weten dat er voor het bedrijf in Nederland geen handelsbeperking geldt. Wel zouden er problemen zijn geweest met een bepaald type optimizer. De problemen zouden specifiek zijn voor Nederland vanwege het zeer gevoelige C2000-communicatiesysteem. Die problemen worden opgelost, aldus de woordvoerder.

Meer informatie