Museum Ships Weekend 5 en 6 juni 2021

Museum Ships Weekend 1 en 2 juniGedurende het weekend van 5 en 6 juni 2021 wordt weer het Museum Ships Weekend gehouden. Vanaf allerlei oude en bijzondere schepen wordt dan wereldwijd op de amateur-banden uitgezonden om unieke QSO’s mogelijk te maken. Het is geen wedstrijd; dat betekent dat er eventueel uitgeweken kan worden naar de WARC-banden als het contest-geweld te erg wordt.

Alle informatie, o.a. over de deelnemende schepen en ook over een te verkrijgen certificaat, staat op de volgende (nieuwe) website.
In Den Helder ligt ook zo’n bijzonder schip, de voormalige mijnenveger Hr. Ms. Hoogeveen. Uit de tijd dat de schepen nog van hout waren en de kerels van staal. Uit de tijd dat de Marine een grote mijnendienst had om onze havens en vaarroutes vrij te houden van de losgeslagen mijnen uit de Tweede Wereldoorlog.

Hr. Ms. Hoogeveen

De Hoogeveen is met pensioen en wordt nu beheerd, opgeknapt en onderhouden door de Stichting Vrienden van de Koninklijke Marine. Met allemaal vrijwilligers en donateurs zetten zij zich in om dit schip te kunnen behouden als cultureel erfgoed. Over de geschiedenis van de Hoogeveen, de voortgang van de restauratie en de mogelijkheid om donateur te worden kunt u meer lezen op de website van de Stichting Vrienden van de Koninklijke Marine. Zo zijn leden van de Marine Radio Amateur Club (Marac) er in geslaagd om de radiohut weer in originele staat (en werkend!) terug te brengen.

PA827HGV

Ter gelegenheid daarvan is vorig jaar besloten vanaf de Hoogeveen deel te nemen aan het genoemde Museum Ships Weekend. En gezien de lijst van deelnemende schepen verkeerd de Hoogeveen in goed gezelschap. Onder andere de Amerikanen en Duitsers zijn goed vertegenwoordigd met o.a. battle-ships en onderzeeboten. De roepnaam waarmee de Hoogeveen dit jaar deelneemt is volgens de lijst op de website van het Museum Ships Weekend PA827HGV. Uitzendingen vinden hoofdzakelijk op HF banden plaats, in alle modes en 2 x 24 uur.