In Electron van juli 2020

Electron juli 2020Op de voorpagina van Electron juli 2020:
De hardware rondom de Arduino Uno voor QSK CW met een WebSDR

De redactie van Electron wil heel graag gehoor geven aan het verzoek om meer (eenvoudige) zelfbouwprojecten te plaatsen. Electron is er voor maar wordt vooral gemaakt door de leden. Stuur daarom uw zelfbouwproject of experiment in naar electron@veron.nl. Heeft u moeite om hetgeen u heeft gebouwd op in tekst te beschrijven? Geen nood, de redactie helpt u daar graag bij.

Evenementen 2020

Algemeen voorzitter Remy Denker PA0AGF informeert afdelingen en leden dat de Dag voor de Radioamateur dit jaar geen doorgang kan vinden in verband met de maatregelen die gelden om verspreiding van COVID-19 in te dammen. Ook is een brief verstuurd aan de afdelingen waarin is gevraagd of afdelingen akkoord gaan met het voorstel de Verenigingsraad te verplaatsen naar 2021. Afdelingsbesturen kunnen reageren tot eind juni op het e-mailadres secretaris@veron.nl.

Uitgelicht

Verslag Amateuroverleg

Op 30 april 2020 is in verband met het COVID-19 een online Amateuroverleg geweest. Het verslag staat in Electron maar is ook online te lezen.

De E van VERON

Je hoort tegenwoordig dat radioamateurs niet meer experimenteren. Daar is Bastiaan, PA3BAS hoofdredacteur van Electron, het niet mee eens: het experimenteren is verschoven. Van schakelingen proberen te verbeteren is het code inkloppen, library’s schrijven en linken geworden. Ook geeft Bastiaan  tal van voorbeelden in zijn artikel. Ben jij ook druk aan het experimenteren? Houd het niet voor jezelf maar maak er een leuk verhaal van en deel dit met redactie@veron.nl.

Breedbandige actieve antennes voor het HF-gebied

In de technische notities van Pieter-Tjerk, PA3FWM, aandacht voor de actieve antenne. Pieter-Tjerk geeft hier ook een mooie voorzet voor luister- en zendamateurs om de met de E van VERON aan de gang te gaan. De Electron-redactie hoort graag van u wat de resultaten zijn van uw experimenteel radio onderzoek met de actieve antenne. Stuur het naar redactie@veron.nl.

Frequentiegebruik met GNUradio en Python

In dit artikel beschrijft Bart, PE1RIK, het gebruik van goedkope SDR-ontvangers, GNUradio en Python om spectrogrammen te maken. Een mooi staaltje experimenteel radio onderzoek waarbij digitale techniek centraal staat.

Powermeter deel 2

Poll , PA3BYV, gaat in deel 2 verder met de powermeter. In dit deel de uitbreiding met een touchscreen en een meter die via WiFi op afstand is uit te lezen. Ook hier een mooi voorbeeld hoe experimenteel radio onderzoek verschuift en digitale technieken vele mogelijkheden bieden.

QSK CW met WebSDR

Jan, PA0SIM en Loek PE0MJX hebben een WebSDR opgezet in Maasbree. Met als doel om radioamateurs toegang te geven tot een ontvanger op een rustige locatie om hiermee verbindingen te kunnen maken.

Maar ook te lezen in Electron juli 2020

  • AT: Storingsmeldingen tot april 2020
  • AT: Bovenregionale relaisstations
  • ESA-certificaat voor CAMRAS
  • Artikelen Arduino gebundeld
  • Voor wat hoort wat
  • Regeneratieve ontvanger met buizen
  • NL-Post
  • HF-Rubriek
  • VHF en Hoger
  • In memoriam
  • Komt u ook?
  • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

  • Zelf apparatuur bouwen

    Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

  • Over de wereld zenden

    Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

  • Nieuwe vrienden maken

    Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?