Verslag 104e AmateurOverleg met Agentschap Telecom

verslag 104e amateuroverlegOp 27 oktober en 25 november 2021 vond het 104e Amateuroverleg plaats onder leiding van de voorzitter Niels Bredewout van Agentschap Telecom. Afgevaardigden van de VERON, VRZA en DARU namen hieraan deel. Het Amateuroverleg is het officiële overlegorgaan tussen de VERON, VRZA, DARU en de overheid. Ook deze keer was de vergadering in verband met COVID-19 online. Helaas is bij het Agentschap Telecom vertraging opgetreden bij het uitwerken van de notulen. Vind je het ook belangrijk dat VERON jouw belangen behartigt? Steun ons dan en word lid van de VERON. Ook tijdens deze vergadering zijn weer een scala aan onderwerpen langs gekomen die van belang zijn voor de Nederlandse radiozendamateur. Het volledige verslag is hier te lezen. Maar we lichten er een aantal zaken voor je uit.

 

104e verslag Amateuroverleg

  • De frequentiebehoefte van zendamateurs en de meetmethodiek, waarmee AT het frequentiegebruik bepaald wordt besproken. Omdat zendamateurs veel luisteren is alleen kijken naar het frequentiespectrum in gebruik onvoldoende. Ook is er alleen registratie van uitzendingen binnen het ontvangstbereik van de registrerende ontvanger. Hierover staat een nader overleg gepland, gekoppeld aan welke banden onderd druk staan.
  • AT licht het storingsverslag toe. Uit de cijfers blijkt dat het aantal storingsmeldingen van zendamateurs stabiel is rond 20% van het totaal aantal storingsmeldingen wat Agentschap Telecom jaarlijks ontvangt. Wel kunnen deze medlingen complexer zijn en daarom meer tijd vragen.
  • De EMC-problematiek stond ook weer op de agenda. Onder andere meer preventie kwam aan bod. En ook de betrokkenheid van AT bij grote infrastructurele projecten met mogelijke storingsbronnen. Signalen van radiozendamateurs worden hierbij serieus meegenomen. Op 7 december 2021 is er een tweede informeel EMC-overleg met de EMC commissie van VERON, waarin specifiek wordt ingegaan op de EMC- problemen die radiozendamateurs ervaren.

Maar ook te lezen in het 104e verslag amateurOverleg

  • Regelgeving: Hier kwam onder andere aan bod om de aangewezen banden voor amateurgebruik technologieneutraal op te stellen. Zo ook de 50 MHz NFP aanwijzing. Op het wijzigen van de vermogensbeperkin in het primaire deel van de 50-50,5 MHz-band komt AT nog terug.
  • Daarnaast kwam ook de voorbereiding voor de WRC-23 aan de orde, met name de 23cm-band.
  • Dit is een kleine greep uit het verslag van het 104e amateuroverleg. Meer lezen? Klik dan hier voor het hele verslag.

Meer informatie